Škoda Rapid vyjede na evropské trhy už na podzim

Škoda Rapid

Škoda Rapid Zdroj: CTK

První snímky Škody Rapid
První snímky Škody Rapid
První snímky Škody Rapid
První snímky Škody Rapid
dílčí snímek Škody Rapid
10
Fotogalerie
Nová kompaktní limuzína Škoda Rapid se na podzim objeví na evropském trhu. Vozidlo, které se velikostí řadí mezi mezi modely Fabia a Octavia, si výstavní premiéru odbude v září na pařížském autosalonu. Vyplývá to z informací Škody Auto, která dnes také zveřejnila první oficiální snímky nového vozu. Novinářskou premiéru má mít vůz v červenci.

Rapid je podle Škody vhodným doplněním stávající modelové palety. Takzvaný segment A, kam Rapid míří, představuje zhruba 36 procent celosvětového automobilového trhu. V rámci této třídy připadá podíl ve výši 42 procent na modely se stupňovitou zádí, tedy s karoserií sedan a liftback. Do roku 2020 by měl počet prodaných vozů tohoto typu stoupnout o polovinu.

Nový rodinný model se svou délkou 4,48 metru a šířkou 1,7 metru blíží spíše Octavii než Fabii. Měl by nahradit donedávna prodávanou Octavii Tour, která nabízela omezenou techniku za nižší cenu než běžné Octavie II. Nová Octavia III, kterou již má Škoda připravenu, by naopak měla být na rozdíl od předchůdkyně luxusnější, technologicky vyspělejší a také větší.

Rapid nabídne místo pro pět lidí. Nabídka pohonných jednotek pro nový kompaktní model se skládá z pětice benzinových motorů a dvojice vznětových agregátů. Cenu zatím automobilka nezveřejnila.

Podle informací České televize má nejlevnější model s motorem 1,2 TSi stát 290 tisíc Kč. Zákazníci se dočkají i automatické převodovky. Takový model s naftovým motorem o obsahu 1,6 litru už bude podle ČT stát ale víc než 400 tisíc korun.

„S tímto modelem stanovujeme nová měřítka v segmentu kompaktních vozů: Škoda Rapid je prostorný, elegantní, a zároveň dostupný automobil pro celou rodinu. Přesvědčí chytrými řešeními, nejmodernější technikou a vysokou hospodárností. Zkrátka: automobil umožňující příjemnou, cenově dostupnou a ekologickou mobilitu. Správný vůz ve správnou dobu,“ uvedl šéf Škody Winfried Vahland.

Rapid vychází z konceptu , který Škoda představila v minulém roce. V přední části zaujme především hranatými světlomety a novým logem umístěným na přední hraně kapoty. Zadní světlomety mají pro Škodu charakteristický tvar písmene C. Vedle provedení liftback by se měla vyrábět ještě další dosud nespecifikovaná karosářská varianta.

Rapid se bude vyrábět v Mladé Boleslavi spolu se sesterským modelem Seat Toledo. Odlišná varianta již sjíždí z výrobní linky v Indii a počítá se i s produkcí v Číně.