Škoda se ve čtvrtletí zvedla, ale táhne ji dolů špatný odbyt

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Provozní zisk mladoboleslavské automobilky Škoda Auto vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 8,8 procenta na 128 milionů euro, zhruba 3,3 miliardy korun. Přesto ale provozní výsledek Škody za prvních devět měsíců letošního roku činil 371 milionů euro, přibližně 9,5 miliardy korun, meziročně tedy o 34,6 procenta méně. Odbyt a tržby byly poznamenány obtížnou tržní situací v Evropě a náběhy nových produktů.

V prvních devíti měsících roku měla automobilka tržby 7,4 miliardy euro, zhruba 190,5 miliardy korun, což je o 6,4 procenta méně než ve srovnatelném období roku 2012. Provozní výsledek Škody činil 371 milionů eur, o 34,6 procenta méně než v prvních devíti měsících roku 2012. Odbyt vozů značky Škoda klesl za prvních devět měsíců o téměř pět procent na 524 tisíc vozů.

„Odbyt a tržby byly v této fázi poznamenány obtížnou tržní situací v Evropě a zároveň náběhy nových produktů a s tím spojeným nižším objemem výroby,“ uvedla Škoda. Celkově počítá automobilka ve druhé polovině roku s vyššími prodeji než ve srovnatelném období v loňském roce.

Mladoboleslavská Škoda Auto letos investovala za prvních devět měsíců 458 milionů eur, přibližně 11,7 miliardy korun, v porovnání s obdobím od ledna do září 2012 je to o 12,8 procenta méně.

„Škoda v prvních třech čtvrtletích i přes složitější rámcové podmínky a ve fázi vysokých investic udržela provozní výsledek s výnosností pět procent na solidní úrovni,“ uvedl člen představenstva Škody Auto za oblast financí Winfried Krause. Podle něj má automobilka do budoucna stabilní finanční základnu.

Automobilka letos představila osm nových nebo přepracovaných modelů. Příští rok, pravděpodobně na autosalonu v Ženevě, by měla firma představit koncept většího sportovního užitkového vozidla (SUV). Podle Škody je toto auto vyvíjeno také pro lidi, kteří chtějí být vidět a upoutat pozornost. Pro pěti- nebo sedmimístný vůz se spekuluje o názvu Snowman.

Škoda v roce 2012 dosáhla obratu 262,6 miliardy korun. Na celkovém exportu České republiky se podílí 7,3 procenta. Loni činil provozní zisk automobilky 449 milionů eur, zhruba 11,5 miliardy korun.

: