Škoda Transportation jedná o výrobě v Itálii

Lokomotiva ze Škody Transportation

Lokomotiva ze Škody Transportation Zdroj: vlaky.net

Škoda Transportation jedná o spolupráci s italským výrobcem vlakových vozů Keller elettromeccanica ve Villacidra na Sardinii. Ve hře je pronájem závodu, ale žádná dohoda nebyla podepsána. Časopis Italsko-české obchodní a průmyslové komory Progetto Repubblica Ceca tvrdí, že Škoda si italskou továrnu už pronajala a pokud za dva roky dosáhne uspokojivých ekonomických výsledků, koupí ji.

„Žádná dohoda mezi firmou Keller a společností Škoda Transportation podepsána nebyla. Mohu pouze potvrdit, že s touto firmou o určité spolupráci jednáme, ale do doby, než se transakce uskuteční, nemůžeme obchod komentovat,“ uvedla škodovácká mluvčí Lubomíra Černá. Podle zdroje ČTK informovali o nákupu firmy italští odboráři, kteří si přejí, aby se italský podnik pod křídly silného partnera „vzchopil“.

Škoda Transportation by tímto krokem minimálně oddálila možnost krachu Kelleru, který je již nějakou dobu v nejisté situaci. Ta byla ještě zhoršena odvoláním zakázky za 25 milionů eur ze strany společnosti Trenitalia, italského lídra v přepravě osob a zboží.

Keller je podle časopisu odrazovým můstkem pro Škodu ve Středomoří. Pro českou firmu by se tak otevřely dveře k možným novým investicím především na severu Afriky a ve Středním Orientu. Česká skupina má prý v úmyslu otevřít novou společnost se sídlem právě na Sardinii.

Případná dohoda by podle časopisu dala naději 450 zaměstnancům italské společnosti. Ti v současné době pobírají podporu a čekají na vývoj situace. Opatrný optimismus ohledně smlouvy s Čechy vyjádřily také italské odbory, které v posledních měsících několikrát demonstrovaly, aby upozornily na dramatickou situaci firmy.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.