Škoda ukončí výrobu modelu Roomster. O měsíc dříve, než plánovala

Výroba Škody Roomster v Kvasinách

Výroba Škody Roomster v Kvasinách Zdroj: Skoda Auto

Automobilka Škoda Auto příští týden po devíti letech ukončí výrobu vozu Škoda Roomster. Poslední sjede z výrobních linek příští středu. Prodejci prý už zastavili příjem objednávek vozu a vyrábí se poslední kusy.

Škoda Roomester se vyrábí v závodě automobilky v Kvasinách. „Výroba bude ukončena 30. dubna, o týden dříve skončí výroba užitkové verze Praktik,“ uvedl mluvčí automobilky Vítězslav Pelc.

Výroba roomsteru podle Pelce končí o měsíc dříve, než původně firma předpokládala. Důvodem je hlavně rozšiřování závodu v Kvasinách a náběh výroby nových modelů, především superbu a terénních vozů pro Škodu i Seat.

Vůz patří mezi deset nejprodávanějších v Česku. Celkový počet vyrobených roomsterů nepřesáhne půl milionu, loni se dostala výroba nad hranici 370 tisíc.

Škoda podle idnes.cz přijde s nástupcem roomsteru v závěru letošního roku. Má se vyrábět v polském závodě Volkswagen v Poznani. „S nástupcem tohoto globálně úspěšného modelu do budoucna počítáme, bližší informace sdělíme ve správnou chvíli,“ řekl serveru Pelc.

Rekordní zisky, rekordní prodeje
Škoda Auto loni zvýšila čistý zisk o 46 procent na 665 milionů eur (více než 18,4 miliardy korun). Automobilce se zároveň podařilo výrazně navýšit hotovostní rezervy.
Tržby vzrostly o 13,9 procenta na 11,76 miliardy eur, tedy 320 miliard korun. Stejně jako v případě zisku jde o historické maximum. Automobilka už dříve oznámila, že se jí v roce 2014 podařilo překročit hranici jednoho milionu prodaných vozů.