Škoda v Austrálii úplně vypustí diesely v některých modelech

Škoda Octavia

Škoda Octavia Zdroj: CC BY 2.0: Miles Continental; flickr

Přísnější legislativa, doznívání aféry Dieselgate a změna v preferencích zákazníků nutí automobilky měnit svou strategii a nabídku dieselových motorů napříč celou modelovou řadou. Stejně tak i česká automobilka Škoda přehodnocuje, zda má na některých trzích smysl nabízet nadále diesely ve všech modelech.

Například na australském trhu teď automobilka stahuje z nabídky model Škoda Yeti s motorem 2.0 TDI a nahradí ho jiný benzinový model. Yeti je na jednu stranu už starší model a poptávka klesá, ale zákazníci vyhledávají nyní spíše benzinové modely.

Například i taková Octavia se v Austrálii prodává z 90 procent s benzinovým motorem. Česká automobilka tak zvažuje, že diesel z nabídky pro Octavii také úplně vypustí. Naftová motorizace tak zřejmě zůstane jen v Superbu a novém SUV Kodiaq. Navíc se jedná o nový motor generace EA 288, ten s plněním emisním limitů už problémy nemá.

Přesto Škoda na australském trhu nyní zaznamenává rovněž u Superbu zhruba pouze desetiprocentní poptávku po dieselu a čísla dále klesají. Automobilka tak zvažuje, že naftové motory opustí na podobně uvažujících trzích úplně. Zároveň Škoda potvrdila, že bude následovat koncernovou politiku a postupně zavede hybridní a elektrické pohony.