Skupině innogy vzrostl zisk téměř o čtvrtinu. Pomohlo počasí

Innogy

Innogy Zdroj: Innogy

Innogy
2
Fotogalerie

Energetické skupině innogy vzrostl loni v Česku čistý zisk meziročně o 23,5 procenta na 10,5 miliardy korun. Tržby jí klesly o 2,7 procenta na 42,7 miliardy korun. Skupina, která je největším distributorem plynu v Česku. Podobu výsledků podle ní ovlivnilo hlavně chladnější počasí na začátku roku.

"Plynárenský byznys je silně závislý na výkyvech počasí, což se projevilo v loňském roce. Hlavní příčinou nárůstu zisku je mrazivý leden a chladnější září. Především dlouhotrvající tuhé mrazy v lednu 2017 výrazně navýšily odběry a objemy distribuovaného zemního plynu," uvedl finanční ředitel innogy Česká republika Thomas Merker.

Za celý loňský rok činila podle Energetického regulačního úřadu průměrná teplota vzduchu v Česku 8,8 stupně Celsia, o 0,9 stupně více než je dlouhodobý průměr. Byla ale nižší než v roce 2016, kdy činila devět stupňů Celsia.

Mírný pokles tržeb byl podle Merkera způsoben především ukončením dodávek plynu do elektrárny ČEZ v Počeradech, která měla ještě v roce 2016 odběr 2,5 terawatthodiny (TWh) plynu. "Vliv mělo také snižování cen zemního plynu pro zákazníky," doplnil. Ceny plynu od innogy loni v průměru klesly o 4,1 procenta. Celková spotřeba plynu v Česku podle Energetického regulačního úřadu loni dosáhla zhruba 91 TWh, meziročně o asi tři procenta více.

Společnost loni svým zákazníkům dodala v České republice 28,4 TWh zemního plynu a 2,6 TWh elektrické energie. U plynu to byl meziroční pokles o 3,1 TWh, u elektřiny naopak zaznamenala firma nárůst o 0,3 TWh.

Skupina innogy loni v Česku stejně jako v roce 2016 investovala 4,7 miliardy korun, z toho na obnovu plynárenské soustavy 3,4 miliardy korun. "V loňském roce jsme dokončili 759 staveb, zrekonstruovali 298 kilometrů plynovodů a 57 regulačních stanic," dodal Jan Valenta, ředitel společnosti GasNet, která je součástí skupiny innogy v Česku. Řádově další stovky milionů podle firmy směřovaly do modernizace podzemních zásobníků plynu a teplárenských provozů.

Skupina innogy zajišťuje v Česku dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 milionu zákazníků. Firma provozuje 65 tisíc kilometrů distribučních sítí, šest podzemních zásobníků plynu, vyrábí teplo a elektřinu ve 14 provozech a patří mezi největší tuzemské prodejce stlačeného zemního plynu (CNG) ve vlastní celorepublikové síti CNG stanic. Skupina v Česku zaměstnává přes 4 tisíce lidí. Podíl innogy, která se do předloňského října jmenovala RWE, na distribuci plynu v Česku činí 86 procent.