Skupině Solek pomohla expanze v Latinské Americe. Její tržby dvojnásobně vzrostly

Zdeněk Sobotka, zakladatel a šéf představenstva skupiny Solek

Zdeněk Sobotka, zakladatel a šéf představenstva skupiny Solek Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Česká energetická skupina Solek Holding SE, která podniká v obnovitelných zdrojích energie v Evropě a Latinské Americe, vykázala v loňském roce provozní zisk 113,2 milionu korun. Meziročně jde o pokles zhruba o sedm procent. Tržby společnosti naopak téměř dvojnásobně vzrostly na 2,11 miliardy korun. 

„V roce 2022 se nám podařilo zdvojnásobit počet připojených fotovoltaických projektů a překročit hranici 200 megawattů instalovaného výkonu. Naše stěžejní aktivity se nacházejí v Chile, nedávno jsme však rozšířili naše aktivity už na deset zemí. Chceme být silným hráčem v Evropě včetně České republiky, kam se vracíme s projekty solárních elektráren i s nabídkou energetických služeb,“ uvedl předseda představenstva a zakladatel Soleku Zdeněk Sobotka.

K navýšení výnosů podle něj pomohl zejména další rozvoj na hlavním trhu společnosti v Chile a také realizace zakázek pro hlavní obchodní partnery, kterými jsou společnosti BlackRock a Nala Renewables.

Hlavní portfolio solárních elektráren skupiny je v Chile, kde spravuje více než tři desítky fotovoltaických elektráren. V Latinské Americe Solek rozšířil své aktivity také do Kolumbie, kde v příštím roce chystá připojení nových solárních elektráren. Jednou z klíčových událostí v roce 2022 byl pro skupinu také návrat na český trh, kde je v současnosti aktivní hlavně v instalací solárních elektráren na střechách velkých průmyslových hal. Zároveň v tuzemsku plánuje uplatnit své zahraniční zkušenosti s velkými pozemními instalacemi.

V Evropě působí skupina kromě Česka také na Kypru, v Rumunsku, v Řecku a na Slovensku, v loňském roce pak vstoupila na nové trhy ve Francii, Španělsku a Srbsku. Aktuálně má Solek připravené projekty s celkovým výkonem přesahujícím 1400 MW, přičemž jeho cílem pro letošní rok je překonat milník 400 MW celkového připojeného výkonu fotovoltaických elektráren.

Letos v květnu Solek vstoupil na trh soukromých dluhopisů USA. Spolu s tím dokončila financování za 379 milionů dolarů (asi 8,4 miliardy korun) pro své portfolio fotovoltaických elektráren v centrálním regionu Chile. Solek Holding SE má hlavní sídlo v Praze a zaměstnává 250 lidí.