Skútr Čezeta se vrací: pojede na elektřinu, bude mít GPS a reproduktory

Nová Čezeta

Nová Čezeta Zdroj: Facebookovy profil Cezeta

Po 50 letech se začne znovu vyrábět legendární skútr Čezeta přezdívaný Prase. Místo benzinového dvoutaktu jej bude pohánět elektromotor. Příští rok chce společnost Čezeta Motors dodat na trh sto skútrů, v roce 2017 již 500 kusů a za pět let plánuje prodávat kolem tisícovky strojů.

Čezetu nyní pohání elektromotor, díky němuž může skútr dosáhnout rychlosti 100 km/h s dojezdem až 100 km. „Dobíjení skútru nyní trvá přibližně 4,5 hodiny, aktuálně však pracujeme na rychlejším systému nabíjení, díky kterému bude baterie plně nabita za 30 minut,“ uvedl britský konstruktér skútru i samotné baterie Neil Smith.

Ručně vyráběný stroj pod označením 506 vychází z designu původních modelů 501 a 502, které se vyráběly pod značkou ČZ ve Strakonicích. Nově se bude vyrábět v Mirošovicích u Prahy. Elektromotor pochází z Číny, elektronika je podle Smithe z Evropy.

GPS i reproduktory

Kromě nulových emisí a minimálních nákladů na provoz je Čezeta 506 vybavená novými technologiemi, například možností propojení skútru s počítačem prostřednictvím USB, GPS vyhledávání či využití mobilní aplikace. Díky prakticky neslyšnému provozu je možné za jízdy poslouchat hudbu ze zabudovaných Bluetooth reproduktorů.

Budoucí majitelé Čezety 506 si budou moci vybrat z osmi barev včetně dvou původních retro designů. Hmotnost je 160 kg. Odhadovaná základní cena je 9900 eur, tedy asi 270 tisíc korun bez DPH s možností financování na splátky. Záruka na skútr je tři roky s volitelným prodloužením na deset let.