Slovákům klesly dodávky ruského plynu o čtvrtinu. Gazprom: Bez komentáře

plynový kohout, plyn,

plynový kohout, plyn, Zdroj: Will Merydith, Flickr, CC BY 2.0

Pokles dodávek ruského plynu na Slovensko se prohloubil. Slovenské plynárny SPP oznámily, že zaznamenaly téměř čtvrtinový výpadek v dodávkách suroviny; v uplynulých dnech firma přitom dostávala proti očekávanému objemu o deset procent zemního plynu méně. Ve srovnání s minulým týdnem klesl také objem plynu ve slovenském tranzitním plynovodu, kterým surovina proudí dál do západní Evropy.

„SPP dnes registruje téměř 25procentní pokles dodávek plynu,“ uvedl mluvčí společnosti Peter Bednár prostřednictvím emailu. Dodal, že zmíněné snížení nemá žádný dopad na zákazníky firmy. SPP se s poklesem dodávek ruského plynu potýká již sedmým dnem v řadě. Předchozí snížení se ale pohybovala pouze kolem 10 procent.

Provozovatel slovenského tranzitního plynovodu Eustream na svém webu uvedl, že v pondělí bylo na ukrajinsko-slovenské hranici dodáno necelých 50 milionů metrů krychlových plynu. To je o téměř pětinu méně než před týdnem. V dalších dnech by objem dodávek plynu na Slovensko z východu měl podle zveřejněných údajů dále klesat a dosáhnout nového minima zhruba 34 milionů metrů krychlových denně.

Slovensko může odebírat plyn také z České republiky a Rakouska. Zpětným tokem z obou zemí dokáže pokrýt celou svou spotřebu suroviny, která loni byla vyšší než pět miliard metrů krychlových. Slovensko v uplynulých měsících také doplňovalo zemní plyn do podzemních zásobníků. Podle původních plánů SPP měly být zásobníky naplněny v nejbližších dnech.

Gazprom výpadky nevysvětlil

Odběratelé ruského plynu dávají s blížící se zimou pozor na jakékoli náznaky, zda by Rusko mohlo využít role největšího dodavatele plynu do Evropy, aby jí oplatilo ekonomické sankce zavedené proti Moskvě kvůli Ukrajině. Gazprom také uvedl, že rada tohoto státem ovládaného podniku nařídila vedení, aby podniklo opatření, která by snížila nebezpečí narušení přepravy plynu do Evropě na podzim a v zimních měsících.

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System oznámil, že do země dorazilo v pondělí z východních směrů zhruba 19 milionů krychlových metrů plynu, tedy o milion krychlových metrů méně než v sobotu a v neděli. I tehdy byly podle Poláků dodávky nižší, než se nasmlouvalo. Pokles dodávek plynu z Ruska v minulých dnech hlásilo také Rakousko. Česká republika celkový pokles dodávek z Ruska zatím neregistrovala. Gazprom údajné výpadky dodávek dosud nijak nevysvětlil. O víkendu plánoval snížit dodávky do Rumunska, plány ale podle tamního plynovodního operátora nakonec zrušil.