Slovenské plynárny popřely, že chtějí odebírat méně plynu z Ruska

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bilfinger SE, Flickr.com (CC-BY-ND 2.0)

Slovenské plynárny SPP popřely informaci ruské agentury Interfax, že od příštího roku chtějí odebírat od ruského Gazpromu o deset až patnáct procent méně plynu. Státní plynárny SPP dostávají z Ruska od září méně plynu. Dodávky suroviny se proti objednanému objemu postupně propadly až o polovinu.

„Došlo k dezinterpretaci. Došlo k nesprávnému spojení informací o krácení dodávek o deset až 15 procent v září s tím, že chceme méně plynu,“ sdělil slovenskému listu Pravda to řekl šéf SPP Štefan Šabík.

O údajném záměru SPP odebírat od Gazpromu méně plynu informovala agentura Interfax minulý týden s odvoláním na Šabíka. Šabík listu řekl, že SPP sice jedná s Gazpromem o úpravě podmínek stávajícího dlouhodobého kontraktu, současný pokles dodávek podle něj ale cenu na příští rok přímo neovlivní.

Ke snižování dodávek ruského plynu na Slovensko a do dalších zemí došlo poté, co EU zahájila zpětné dodávky svého přebytkového ruského plynu na Ukrajinu. Slovensko má pro zpětné dodávky pro Ukrajinu největší přepravní kapacitu a zajišťuje také tranzit ruského plynu dále do západní Evropy.

Kromě Slovenska zaznamenaly nižší dodávky suroviny i další středoevropské státy. Gazprom tuto situaci odůvodnil sezonním doplňováním zásobníků na území Ruska.

Slovensko prakticky celou svou spotřebu plynu, která loni dosáhla zhruba pět miliard metrů krychlových, pokrývá jeho dovozem z Ruska. Šabík uvedl, že SPP má zásoby plynu na pokrytí až půlroční spotřeby svých zákazníků.