Slovensko usiluje o nový závod výrobce elektromobilů Tesla

Tesla Model X

Tesla Model X Zdroj: CC BY-ND 2.0: JoeInSouthernCA via Flickr

Slovensko usiluje o získání investice amerického výrobce elektrických automobilů Tesla Motors, který plánuje v postavit v Evropě svou továrnu. Vládní investiční agentura SARIO firmě představila investiční pobídky, potvrdilo slovenské ministerstvo hospodářství. Podle dřívějších informací zájem o investici Tesly projevilo i Česko.

„Agentura SARIO navázala kontakt se zástupci společnosti Tesla Motors, která v dlouhodobém výhledu uvažuje o zřízení závodu v Evropě,“ uvedlo ministerstvo, detaily neuvedlo.

Portál biztweet.eu uvedl, že automobilka nechce svou expanzi do Evropy a případná jednání v této věci komentovat. List Sme na svém webu připomněl dřívější vyjádření šéfa Tesly Elona Muska, že nový závod začne firma stavět poté, co v Evropě prodá 160 tisíc vozů ročně; letos by její prodej na evropském trhu měl poprvé překročit hranici 10 tisíc aut.

Čekají růst

Výraznější růst prodeje vozů Tesly lze prý očekávat až po uvedení nových modelů na trh. Automobilka nyní nabízí sedan s názvem Model S, jehož cena začíná na 70 tisíc dolarů, tedy asi 1,5 milionu korun. Celkem plánuje letos podle dřívějších informací vyrobit 35 tisíc vozů. Na jaře příštího roku hodlá zahájit prodej crossoveru Model X. Za tři roky chce mít připravený levnější vůz Model 3 pro masový trh.

Na Slovensku už mají své závody tři automobilky, a to německý Volkswagen, francouzský PSA Peugeot Citroën a jihokorejská Kia Motors, jakož i jejich dodavatelé. Automobilový průmysl je jedním z hlavních tahounů exportně orientované slovenské ekonomiky.