Slovenský holding HTC vytěsňuje malé akcionáře Zetoru

traktory Zetor

traktory Zetor Zdroj: ctk

Slovenský majitel tuzemského výrobce traktorů Zetor, společnost HTC holding, se stane stoprocentním vlastníkem i poslední z firem skupiny, a to společnosti Zetor. Červencová valná hromada holdingu rozhodla, že vytěsní menšinové akcionáře společnosti, v níž už HTC holding vlastní 99,58 procenta akcií.

V ostatních firmách skupiny Zetor v čele se Zetor Tractors již slovenský majitel stoprocentní podíly má ať již přímo, nebo přes Zetor Tractors.

„Výkup akcií od minoritních akcionářů byl realizován na základě žádosti hlavního akcionáře – společnosti HTC holding. Při podílu 0,42 procenta minoritních akcionářů pokládáme odkup akcií za logický krok ze strany HTC holding,“ uvedla předsedkyně představenstva Zetor Isabela Vršková.

Menšinoví akcionáři by měli dostat 1,93 koruny za kmenovou zaknihovanou akcii ve formě na majitele se jmenovitou hodnotou 0,11 koruny, 17,58 koruny za akcii se jmenovitou hodnotou ve výši jedné koruny a 17 583 korun za akcii se jmenovitou hodnotou tisíc korun.

S tím ale nesouhlasil jeden z minoritních akcionářů, který žádal částky vyšší o 35 procent. Na valné hromadě ale s návrhem neuspěl. „Hodnota akcií Zetor byla stanovena na základě znaleckého posudku,“ dodala Vršková.

Venku z krize
Zetor doplatil na začátek ekonomické krize, když se v roce 2008 propadl do ztráty a v roce 2009 vyrobil o dvě pětiny méně traktorů. Poslední tři roky jsou již úspěšné. Letos v pololetí stoupl zisk před zdaněním o 47 procent na 200 milionů korun a tržby o čtyři procenta na 2,2 miliardy korun.