Slovnaft ukončil pololetí se ziskem 55 milionů eur

Slovnaft

Slovnaft Zdroj: ctk

Slovenská rafinérská a petrochemická skupina Slovnaft ukončila první letošní pololetí s čistým ziskem 55 milionů eur (1,33 miliardy korun), zatímco ve stejném období loňského roku vykázala ztrátu 12 milionů eur (291 milionů korun). Slovnaft, který patří do maďarského koncernu MOL, výsledky oznámil na své internetové stránce.

Čistý zisk rafinerie v samotném druhém kvartálu dosáhl 11 milionů eur, v prvním čtvrtletí to bylo čtyřnásobně více. „Začátek roku naznačoval zlepšení ekonomického prostředí, ve skutečnosti se však ukázalo, že faktory, které stojí za snížením výkonnosti ekonomik, ještě nejsou vyřešeny. To mělo vliv také na vývoj ropného průmyslu a hospodářské výsledky společnosti ve druhém čtvrtletí 2011,“ uvedl generální ředitel společnosti Oszkár Világi.

Téměř o polovinu na 2,28 miliardy eur stouply čisté tržby rafinerie, její provozní zisk upravený o aktuální náklady na zásoby dosáhl 41 milionů eur. Slovnaft v prvním pololetí zvýšil investice meziročně o sedm milionů na 59 milionů eur, většina peněz směrovala do zefektivnění a zkvalitnění výroby.

Společnosti za prvních šest měsíců roku stouply tržby z prodeje na domácím trhu i do zahraničí. Mírně se zvýšil také její prodej na maloobchodním trhu, kde Slovnaft s 209 čerpacími stanicemi patří k největším prodejcům pohonných hmot.