Šmejcova Emma Capital kupuje rumunského distributora plynu

Jiří Šmejc

Jiří Šmejc Zdroj: archiv Blesku

Investiční skupina Emma Capital miliardáře Jiřího Šmejce kupuje lokálního distributora plynu v Rumunsku. Za firmu Covi Construct zaplatí předchozím majitelům z řad místních byznysmenů v přepočtu 226 milionů korun. Uvedl to web Euro.cz, jemuž transakci potvrdil mluvčí Emma Capital Pavel Zuna.

Euro odkazuje na rumunský ekonomický deník Ziarul Financiar, podle kterého se akvizice týká firmy distribuující plyn ve městě Voluntari. Jde rychle rostoucí předměstí severně od hlavního města Bukurešti.

"Celá naše strategie v Rumunsku je následující. Snažíme se akvizicemi malých místních hráčů posilovat naši skupinu a svůj tržní podíl. Svou novou akvizici tedy určitě zahrneme do skupiny Gaz Sud. Stane se její součástí, stejně jako případné další akvizice v budoucnosti," uvedl pro web Zuna.

Před deseti lety PPF Petra Kellnera podle serveru koupila firmu Gaz Sud. Ta v roce 2013 přešla do vlastnictví nově vznikající Šmejcovy firemní skupiny. Gaz Sud se podobně jako Covi Construct zaměřuje na okres Ilfov v blízkosti Bukurešti, kde jsou rostoucí satelitní města, podotklo Euro.

Web doplnil, že podnikání v rumunské energetice představuje z pohledu skupiny Emma Capital okrajovou aktivitu. Hlavní podíl v jejím portfoliu má zhruba 11 procent akcií úvěrové skupiny Home Credit (včetně podílu v Air Bank) a 25 procent v Sazka Group. Díky těmto aktivům zařadil loni v září týdeník Euro Šmejce na pozici dvanáctého nejbohatšího byznysmena v Česku a na Slovensku s hodnotou majetku 19,2 miliardy korun.