Smlouva na dostavbu Temelína? Až ukážete funkční reaktor

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: wikimedia.org

Ani vítěz tendru na stavbu dalších dvou jaderných bloků Temelína ještě nebude mít stoprocentní jistotu zakázky ve výši stovek miliard korun, dokud Čechům neukáže, že postavil funkční reaktor stejného typu v zahraničí. Takový je požadavek vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky. „Pokud někoho vybereme, podpis smlouvy by měl následovat až poté, co bude referenční stavba dokončena,“ řekl Bartuška v rozhovoru pro deník E15.

O největší zakázku v Česku soupeří americko-japonský Westinghouse, francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škody JS s Rosatomem. Všichni tři uchazeči podle Bartušky původně prohlašovali, že svůj referenční blok dokončí v roce 2012. „Nyní uvádějí rok 2013, a někteří už potichu dodávají, že to bude spíše rok 2014,“ uvedl vládní zmocněnec. Právě proto společnost ČEZ, která tendr vypsala, musela loni posunout celý harmonogram o rok.

Do konce letošního října ČEZ předá uchazečům zadávací dokumentaci a vítěz by měl být znám právě v roce 2013. Pokud však do té doby nejsilnější z uvedené trojice nepostaví žádný reaktor stejného typu ve světě, bude si zřejmě muset počkat i na formální stvrzení temelínské zakázky.

„Můžeme říct: Chceme vidět spuštěný, funkční, provozuschopný blok. To je podle mě naprosto legitimní požadavek,“ dodává Bartuška. Ve třetím a čtvrtém bloku Temelína mají stát nové moderní bloky takzvané třiapůlté generace, které se nyní staví v Číně, Rusku, Finsku a Francii. Jedná se o sofistikované technologie, stavby se časově protahují a prodražují. „Ty nové technologie jsou opravdu velmi složité, jsou to nejkomplikovanější stavby, které je dnes člověk schopen postavit,“ říká Václav Bartuška. Dodavatelé nových reaktorů na druhé straně tvrdí, že se z prvních staveb poučí a třeba v Temelíně by se už podobné potíže nevyskytly.

Vládní zmocněnec dokonce připouští možnost, že nebude vybrán žádný z uchazečů, pokud nikdo nepřijde s ekonomicky výhodnou nabídkou. Česko ale může podle Bartušky sázet na to, že temelínský tendr je nyní jediný svého druhu na celém světě. „Máme tři – já říkám zoufalé – uchazeče, kteří nemají příliš možností uplatnit své zboží. Ať sami posoudí, jakou cenu chtějí nabídnout a k jakým závazkům se budou chtít zavázat. Já rozhodně nevidím nejmenší důvod být na ně hodný, proboha,“ zdůrazňuje Bartuška.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.