Snadnější prodej starých domů. Majitelé nebudou muset předkládat energetický štítek

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Při prodeji nebo pronájmu domů postavených ještě před rokem 1947 zřejmě nebude muset vlastník předkládat energetický štítek. Podmínkou je ale dohoda s kupcem. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou v prvním čtení podpořila Sněmovna. Opatření má ulehčit prodej a pronájem starších domů.

Nyní musí mít průkaz energetické náročnosti všechny prodávané nebo pronajímané budovy. Vláda soudí, že počet potřebných průkazů v důsledku změny klesne asi o třetinu.

Půjde hlavně o případy, kdy je zpracování průkazů energetické náročnosti nejsložitější, a proto u nich má podle vlády tato úleva smysl. „V určitých případech se zpracování průkazu ukázalo jako nevhodné vzhledem k poměru vypovídající hodnoty versus finanční náklady na zpracování,“ míní vláda.

Projednávaná změna zákona se podle vlády dotkne i velkých podnikatelů, kteří budou muset každé čtyři roky nechat zpracovat energetický audit. Týká se to asi 2150 firem. Vláda podotýká, že v případě složitých provozů to podniky může stát až statisíce korun, ale o to větší prý bude motivace podnikatelů do doporučených úsporných opatření.

Předloha také nově upravuje přijímání Státní energetické koncepce. Stanoví, že koncepce se přijímá na dobu 25 let, a musí být v souladu se zajištěním bezpečnosti dodávek energie, konkurenceschopností hospodářství a sociální přijatelností pro obyvatele.

Města bez koncepce

Koncepci bude i nadále schvalovat vláda na návrh ministerstva průmyslu a nově ji bude podle zákona předkládat pro informaci Sněmovně a Senátu. Zpravodaj Milan Urban (ČSSD) řekl, že v hospodářském výboru očekává diskusi na téma, zda by kvůli větší stabilitě neměla koncepci schvalovat Sněmovna. V minulosti už takovou změnu zákona ve Sněmovně předkládal.

Předloha také ruší povinnost statutárních měst zpracovávat územní energetickou koncepci. Samosprávám to má omezit náklady. Pokud ale budou statutární města chtít, budou moci koncepci zpracovávat i nadále.

Povinná územní energetická koncepce zůstane pro kraje a hlavní město Prahu, které ji budou muset zpracovávat na své náklady.

Energetické průkazy čeká novela