Sokolovské uhelné loni klesl zisk o půl miliardy korun

Sokolovská uhelná

Sokolovská uhelná Zdroj: profimedia

Společnost Sokolovská uhelná dosáhla loni zisku 564 milionů korun, o rok dříve měla zisk po zdanění ve výši 1,094 miliardy korun. Tržby firmy meziročně ale stouply o 1,5 procenta na 6,85 miliardy korun. Informoval o tom server Euro.cz s odkazem na výroční zprávu společnosti.

V roce 2016 byl ale zisk společnosti zkreslen mimořádnými vlivy, zejména ukončením mnohaletého sporu o cenu uhlí se skupinou ČEZ. Dohoda mimo jiné zahrnovala převzetí elektrárny v Tisové počátkem loňského roku od ČEZ. K vyššímu zisku však tato elektrárna Sokolovské uhelné loni nepomohla - vykázala ztrátu přes 116 milionů korun.

Vedle této akvizice společnost loni investovala do technologie spalování odpadů, nového řídicího systému, modernizace turbin v paroplynové elektrárně ve Vřesové na Sokolovsku a pásových dopravníků uhlí, uvedlo Euro.cz.

Podle výroční zprávy Sokolovská uhelná loni vytěžila 6,9 milionu tun hnědého uhlí, z toho 3,3 milionu tun prodala externím odběratelům a zbytek použily její dvě elektrárny ve Vřesové. Společnost současně dodala loni do sítě 3090 gigawatthodiny elektřiny, o rok dříve jí podle tehdejší výroční zprávy dodala o něco více, 3323 gigawatthodiny.

Sokolovská uhelná vznikla v roce 2004 a vedle těžby uhlí se zabývá výrobou elektrické energie, strojírenstvím, stavebnictvím a dalšími obory.