Solar Global chystá akvizice

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Prodej polovičního podílu v české pětce mezi provozovateli slunečních elektráren, firmě Solar Global, je u konce. Od finančního investora Michala Zahradníčka ho nakonec koupili majitelé druhé poloviny firmy Vítězslav Skopal a Stanislav Absolon. Prostřednictvím společnosti A. S. Investment Plan podíl získali od společnosti Prime Group, přes niž Zahradníček svou účast v Solar Globalu kontroloval.

Transakci částečně financovaly tuzemské banky. Cenu za polovinu Solar Globalu nechtějí Absolon se Skopalem komentovat. Spekuluje se o částce v řádu stovek milionů korun. To odpovídá i dřívějším odhadům, které zpracovala švýcarská banka UBS. Ta se o Zahradníčkův podíl v Solar Globalu zajímala na konci loňského roku a hodnotu celé společnosti vyčíslila předběžně na více než miliardu korun.

Zahradníček na konci loňského roku tvrdil, že svůj podíl prodal infrastrukturnímu fondu UBS. Nicméně podle Skopala a Absolona a dalších zdrojů ze solárního byznysu UBS nakonec do struktur Solar Globalu nevstoupila. Sám Zahradníček prodej podílu nyní nechtěl komentovat.

„Konsolidace akcionářské struktury usnadní další plánovaný rozvoj firmy Solar Global. Vlastnickou změnu přivítali obchodní partneři, zejména pak banky financující naši skupinu,“ uvedl k dokončení transakce Vítězslav Skopal. Noví stoprocentní vlastníci se do budoucna nebrání akvizici dalších elektráren, kterých se nyní někteří majitelé chtějí zbavit.

Celkem 25 megawattů

Podnik vlastní třináct fotovoltaických elektráren s celkovým instalovaným výkonem 25 megawattů. Elektrárny byly připojeny do sítě v letech 2009 a 2010, kdy ještě platily vysoké výkupní ceny vyrobené elektřiny převyšující dvanáct tisíc korun za megawatthodinu. Díky efektivní technologii dodávají do sítě o čtvrtinu více elektřiny, než kolik firma před rozjezdem očekávala. Servisní část Solar Globalu navíc provádí opravy a údržbu elektráren z výkonem přes sto megawattů a patří tak k hlavním hráčům na trhu.

Role švýcarské banky UBS ve hře o podíl v Solar Globalu není příliš jasná. Její zástupci se podle zdrojů z tuzemských bank v Česku několikrát objevili ve druhé polovině minulého roku a zjišťovali možnosti nákupu některých solárních elektráren. Infrastrukturní fond UBS měl v té době na investice vyčleněno 380 milionů dolarů.