Solar Global začne obchodovat s elektřinou z vlastních solárních zdrojů

Solární panely, ilustrační foto

Solární panely, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Pátý největší český provozovatel solárních elektráren Solar Global se pouští do obchodování s elektřinou. Majitelé Solar Globalu Vítězslav Skopal a Stanislav Absolon založili spolu s Františkem Smolkou společnost Solar Global Energy. Od srpna začne vykupovat elektřinu z fotovoltaických elektráren Solar Globalu, které mají celkový výkon 40 megawattů.

Postupně by firma chtěla výkup sluneční elektřiny nabídnout i elektrárnám, kterým poskytuje servis sesterská společnost Solar Global Services. Ty mají výkon přes 100 megawattů.

„Skupina Solar Global je významný hráč na trhu. Uvažovali jsme, do jaké oblasti se dál pustit a vybrali jsem si obchod. Chceme ze skupiny vybudovat vertikální řetězec,“ vysvětluje František Smolka, který má ve firmě desetiprocentní podíl a zároveň je jejím statutárním ředitelem. Rozjezd vlastního obchodníka bude stát Solar Global nižší desítky milionů korun, z nichž většinu ovšem tvoří vratné kauce.

Lepší ceny

Solární podnikatelé očekávají, že svou sluneční elektřinu vlastními silami prodají lépe než obchodník, s nímž měli až dosud smlouvu o výkupu. Nad cenu silové elektřiny budou dál inkasovat podporu ve formě zeleného bonusu. „Převezmeme také odpovědnost za odchylku. Když budeme umět přesně předpovídat počasí a osvit elektráren, dá se vydělávat i na odchylce,“ dodává Jan Fousek, který ve funkci výkonného ředitele firmu pro Solar Global buduje.

Do dvou let by si Solar Global Energy na sebe měl umět vydělat. „Pak uvidíme, co dál. V dlouhodobém horizontu by firma mohla přinášet zajímavý zisk,“ říká Smolka. Solar Global dál posiluje i na poli elektráren. Jeho dcera Solar Global Investment do měsíce koupí další dvě elektrárny. Celkem jich bude mít šest s výkonem šest megawattů.