Solární parky ČEZ posílí téměř o polovinu. Jeho německá dceřinka spustí dvě nové elektrárny

Projekt Deubach společnosti Belectric. Elektrárna disponuje výkonem 48 megawattů.

Projekt Deubach společnosti Belectric. Elektrárna disponuje výkonem 48 megawattů. Zdroj: Belectric

ČEZ posiluje na poli obnovitelných zdrojů. Tuzemskou skupinou vlastněný německý developer solárních parků Belectric spouští v Německu čtyři nové elektrárny o výkonu více než 76 megawattů. Belectric si poprvé dvě z nich ponechá, čímž se o více než 40 procent zvýší i souhrný výkon solárních parků skupiny ČEZ.

Společnost ČEZ, která Belectric vlastní od roku 2021 přes německou skupinu Elevion, dosud provozovala přibližně 133 megawattů solárních parků. Drtivá většina z nich je v Česku, její solární elektrárny v Itálii, Rakousku a v Německu jsou menší, o výkonu nižším než jeden megawatt. Na německém trhu už to ale neplatí, prostřednictvím Belectricu ČEZ zvýší výkon svých solárních parků přibližně o 56 megawattů.

Diskuze: Co přináší Green Deal ve firmách

Video placeholde
Pod Lupou ČEZ • Martina Nosková, David Hanuš, Tomáš Sovinský, Adam Blaha, Oliver Cuarda, Robin Trantina

Podle informací na webu Belectricu si tento solární developer ponechá z nových elektráren, které postavil, tu největší na jihu země v Bádensku-Württembersku s výkonem 48 megawattů a jednu menší, zhruba 8megawattovou stojící v centrálním Hesensku. „Všechny čtyři parky dohromady vyrobí přibližně 80 gigawatthodin elektřiny, díky čemuž budou schopné pokrýt roční potřebu města, jako je Rothenburg ob der Tauber,“ uvádí Belectric v tiskové zprávě příklad bavorského města, které má zhruba 11,5 tisíce obyvatel.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!