Soláry na leasing už v USA netáhnou, domácnosti si na ně nemusí půjčovat

solární panely (ilustrační foto)

solární panely (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Mike Baker via Flickr

Klesající ceny solárních panelů bourají léta zavedené stereotypy amerického byznysu se sluneční elektřinou. Největší hráči na poli výstavby střešních slunečních elektráren v USA vyrostli díky prodeji panelů na leasing.

Domácnost musela firmám jako SolarCity, jejímž spolumajitelem je i miliardář Elon Musk, Sunrun či Vivint Solar podepsat smlouvu na dvacet let, během nichž panely splácí a zároveň spotřebovává sluneční elektřinu. Z tohoto garantovaného toku hotovosti chtěly solární firmy žít.

Jenže domácností, které se chtějí solárníkům upsat na dvacet let, ubývá. Buď si panely, které jsou o desítky procent levnější než před několika lety, koupí samy za vlastní úspory, nebo si na panely půjči od banky. Výhodou je, že elektrárna je hned jejich, zatímco při leasingu patří instalačním firmám. Některým majitelům domů už dvacetiletý leasing zkomplikoval prodej nemovitosti, protože smlouva na splácení panelů musí přejít na nového majitele.

Dřívější rychlý růst nových instalací, na který si instalační firmy zvykly, nyní zpomaluje. SolarCity v květnu snížila odhad letošní instalované kapacity o pětinu na jeden gigawatt. Loni firma instalovala 30 procent výkonu amerických elektráren.

Vývoj akcií SolarCity:

Konzultantská společnost GTM Research odhaduje, že letos podíl elektráren koupených za úspory nebo na úvěr dosáhne 45 procent. V roce 2014 byl tento podíl 38 procent. Příští rok by už nákupy měly převážit nad leasingem.

Akcie největších solárních firem letos propadly o více než 40 procent. SolarCity spadla dokonce o více než 60 procent kvůli zklamání z menšího než očekávaného růstu instalací, tržeb a marží.

Firmy už na nový trend zareagovaly nabídkou zprostředkování úvěru na nákup elektrárny. S nadějí vyhlížejí rok 2023, kdy skončí možnost jednotlivců čerpat daňový odpočet na pořízení elektrárny. Odpočet zůstane jen u leasingových společností.