Soud schválil prodej bývalých poboček Oděvního podniku

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: Eduard Erben, E15

Insolvenční správkyně zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP) Miloslava Horská může začít s prodejem výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků podniku zajištěných pro Českou spořitelnu, největšího věřitele textilky. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Ve výběrovém řízení na prodej nemovitostí textilky budou například výrobní budovy v Olomouci, Uherském Hradišti, Ostravě, Konici, Jeseníku a Lošticích.

„Usnesení soudu mi bylo doručeno dnes. Okamžitě byly zahájeny veškeré úkony směřující k realizaci tohoto usnesení a pokynu zajištěného věřitele. Harmonogram prodeje je nastíněn a bude se dolaďovat,“ řekla Horská. Insolvenční správkyně chce plánované prodeje co nejvíce inzerovat, aby se o možnosti koupě dozvědělo velké množství potenciálních kupců.

Doplnila, že její snahou je zahájit co nejdříve i prodej dalšího majetku textilky, mimo jiné takzvaných měřenek, výroby na míru, což je poslední funkční část OP. „V tomto případě zatím soud usnesení nevydal,“ uvedla insolvenční správkyně.

Oděvní podnik je v úpadku od loňského ledna. Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, žádají 2,15 miliardy korun. Podle znaleckého posudku je hodnota OP zhruba 1,1 miliardy Kč. Experti se však shodují na tom, že jeho hodnota klesá. V dobách, kdy podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí, nyní je to asi 400.