Soud zarazil insolvenční útok na Hormen, prý se bojuje o světla pro metro

Produkce společnosti Hormen CE

Produkce společnosti Hormen CE Zdroj: Hormen

Produkce společnosti Hormen CE
Produkce společnosti Hormen CE
Marek Fišer, spolumajitel a marketingový a finanční ředitel (vlevo) s generálním ředitelem Jiřím Hrachovinou
Produkce společnosti Hormen CE
5
Fotogalerie
Tři velcí výrobci osvětlení už přes rok odrážejí podivný insolvenční útok. Tvrdí, že je to nekalý konkurenční boj o dodávky pro pražské metro.

Po více než roce se společnosti Hormen CE, přednímu dodavateli osvětlení do kancelářských center a dalších budov, podařilo setřást insolvenční řízení. Městský soud v Praze insolvenční návrh zamítl.

Na počátku insolvenční kauzy namířené proti Hormenu a dalším dvěma podobným společnostem Halla a Trevos byl mladík Daniel Tázler s bydlištěm na radnici v Sedlčanech, který je jednatelem neznámé firmy Telepike.

Podle napadených společností si příběh o neproplacených směnkách vymyslel a sehrál roli bílého koně v nekalém konkurenčním boji. Ve hře prý mohou být mimo jiné lukrativní dodávky pro pražské metro.

„Další průběh bude nejspíš takový, že se odvolají proti zamítnutí insolvenčního návrhu, pak budeme čtyři pět měsíců čekat na potvrzení zamítnutí Vrchním soudem v Praze a pak se již budeme chystat na obranu proti dalšímu insolvenčnímu návrhu, který nepochybně přijde. Chystá se totiž dokumentace pro stavbu trasy D pražského metra a nežádoucí kandidáty na dodávky svítidel je třeba odstavit,“ řekl deníku E15 partner Hormenu Marek Fišer.

Čekání od jara

Prvoinstanční soud rozhodl už v lednu rovněž ve prospěch Trevosu. Protože se navrhovatelé odvolali, čeká se od jara na rozhodnutí Vrchního soudu. Podobně je na tom i další výrobce osvětlení Halla.

„Policie pokračuje v trestním řízení a podařilo se již prokázat, že směnka uplatněná ze strany Telepike vůči společnosti Halla je falzifikát a nyní probíhá ověření podpisů na směnkách, které uplatnily firmy Telepike a Download v naší kauze,“ dodal Fišer z Hormenu.

Proti všem třem napadeným firmám se navíc vyrojily ještě další insolvenční navrhovatelé zastoupení v obchodním rejstříku jednateli z rozličných koutů východní Evropy a Balkánu. Případem se už zabývá také policie. Turnovský Trevos čelil také pokusu o krádež akcií pomocí zfalšované smlouvy.