Soud zastavil insolvenční řízení se Světlíkovou firmou

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: E15

Krajský soud v Ostravě zastavil insolvenční řízení se společností Vítkovice, a. s., ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group. Věřitel vzal návrh zpět, pohledávka se týkala necelých 438 tisíc korun. Vyplývá to z usnesení soudu. Podle Vítkovic to byl šikanózní návrh, částka, o kterou šlo, byla neúměrná tomu, co je firma schopna zaplatit, řekla mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Insolvenční řízení trvalo přes 14 měsíců. Ostravský krajský soud o návrhu rozhodoval už podruhé. Po prvním zamítnutí se totiž firma Carnefix, která návrh podala, odvolala a Vrchní soud v Olomouci věc vrátil k novému projednání. Nyní soud po stažení návrhu řízení zastavil.

„V českém právu by měla být obsažena vyšší míra ochrany firem proti šikanózním insolvenčním návrhům. Nám to kazilo značku mateřské firmy přes rok,“ komentoval rozhodnutí soudu hlavní vlastník vítkovické skupiny Jan Světlík.

Pohledávka se týkala rekonstrukce zámečku v Ostravě-Vítkovicích, za kterou si údajně nezaplacenou část nárokovala společnost VOKD, jež pak skončila v konkurzu. Od ní pohledávku odkoupila ostravská společnost Carnefix, kerá na Vítkovice, a. s., podala insolvenční návrh. Společnost Carnefix později pohledávku postoupila pražské společnosti NOADIA Plus, která nyní návrh vzala zpět.

Skupinu Vítkovice Machinery Group tvoří více než 30 firem, v roce 2014 měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Zaměstnává přes 8000 lidí. Vítkovice, a. s., zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celé seskupení.

Insolvenčnímu řízení čelí ze Světlíkovy skupiny ještě společnost Vítkovice Power Engineering. Návrh podala brněnská společnost Wetag Invest, týká se pohledávek za téměř šest milionů korun. Podle Vítkovic firma v žádném případě není v situaci úpadce.