South Stream se má začít stavět v prosinci

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Ruský plynárenský monopol Gazprom a italská ropná a plynárenská skupina Eni chtějí začít stavět plynovod South Stream v prosinci. Oznámil to tiskový úřad ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten se má v pondělí setkat s italským premiérem Mariem Montim a důležitým bodem jejich jednání bude rovněž energetická spolupráce.

South Stream je Ruskem podporovaný konkurent evropského plynovodu Nabucco. Náklady na projekt mají činit více než 15 miliard eur. Od roku 2015 by měl přepravit ročně do jižní Evropy z oblasti Kaspického moře 63 miliard metrů krychlových plynu.

„Gazprom a Eni chtějí učinit závěrečné investiční rozhodnutí o podmořské části projektu v listopadu a začít s výstavbou v prosinci,“ uvádí se v prohlášení. Eni nedávno oznámila, že by závěrečné rozhodnutí mělo padnout koncem roku 2012 nebo na počátku roku 2013.

Plánované trasy plynovodů South Stream a Nabucco

Konsorcium South Stream zahrnuje také francouzskou EDF a německou firmu Wintershall, které mají v projektu každá 15 procent. Eni má pětinový podíl a Gazprom podíl 50 procent, napsala agentura Reuters.

Konkurenční projekt Nabucco preferovaný Evropskou komisí naopak ztrácí podporu zúčastněných firem. V květnu britská energetická společnost BP uvedla, že pro Nabucco nebude dodávat plyn ze svého rozsáhlého pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu, a už dříve se z financování projektu stáhla maďarská společnost MOL.

Konsorcium Nabucco vede rakouská OMV a jeho součástí jsou vedle firmy MOL také německá společnost RWE, turecký Botas, bulharský BEH a rumunský Transgaz. Plynovod Nabucco měl podle původních plánů přepravovat plyn z oblastí Střední Asie kolem Kaspického moře, aby snížil závislost Evropy na ruském plynu.