Spory Bombardieru se Škodou se hrotí. Projevily se už i v Číně

Metro - ilustrační.

Metro - ilustrační.

Německo-kanadská skupina Bombadier napadla vítězství plzeňské Škody Electric v Číně, která tam získala minulý týden kontrakt na dodávky pro metro za půl miliardy korun. Bombardier jako jeden z poražených v tendru podal námitku proti vyhodnocení technické části výběrového řízení. Spory obou konkurenčních společností se tak dále hrotí, v květnu na popud Bombardieru rakouští exekutoři zabavili novou lokomotivu Škoda kvůli soudnímu sporu, který firmy vedou už šest let.

Škoda Electric, dceřinná firma Škody Transportation, minulý týden spolu s čínskou firmou Kingway Transportation zvítězila v tendru na dodání kompletní trakční výzbroje pro město Su-čou. Bombardier ale výběrové řízení napadl.

„Ze strany Bombardieru je to další útok na Škodu Transportation. Začalo to v květnu lokomotivou Škoda 109E, která byla na jejich popud zabavena v Rakousku a stále zůstává ve Vídni, kde čekáme na rozhodnutí soudu,“ uvedl generální ředitel Škody Transportation Josef Bernard.

Škoda Electric podle ředitele firmy Jaromíra Šilhánka zvítězila nad firmami, jako je ABB, Siemens a Bombardier, který údajně skončil až čtvrtý, hlavně díky technickému řešení. „Věříme, že budeme potvrzeni jako vítěz,“ uvedl Šilhánek.

Konsorcium Škoda Electric a Kingway Transportation by mělo dodat 23 kompletních výzbrojí včetně motorů s převodovkami a řízení vlaků. Dodávka je naplánována na léta 2012 až 2014.

Spor kvůli lokomotivě

Bombardier je se škodovkou na kordy i v Evropě. Na popud kanadské firmy byla v Rakousku zabavena česká lokomotiva Škoda 109E, která byla u jižních sousedů na testech.

Bombardier se soudně domáhá proplacení údajné pohledávky, která měla vzniknout na počátku století během spolupráce obou firem na zakázce pro České dráhy. Škoda tehdy spolupráci ukončila. Lokomotiva je stále ve Vídni, obě strany čekají na rozhodnutí soudu.