Start polského terminálu na LNG se opět odkládá

Terminál LNG v Polsku

Terminál LNG v Polsku Zdroj: Foto Polskie LNG

V době, kdy Gazprom vyhrožuje přerušením dodávek plynu do Evropy, hlásí terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) budovaný na břehu Baltského moře v polském Svinoústí další odklad dokončení stavby.

Terminál bude zprovozněn v květnu či začátkem června 2015, uvedl polský vicepremiér a ministr hospodářství Janusz Piechociński. Znamená to další posun oproti původním plánům. Každopádně se nyní zdá nepravděpodobné, že by v lednu příštího roku k terminálu přirazily první lodě, jak se dosud předpokládalo.

Přístav pro plyn staví od roku 2010 konsorcium tvořené italskou skupinou Saipem (dcera Eni), argentinskou firmou Techint a polskou PBG. Podle původních předpokladů měl být terminál otevřen v polovině letošního roku. Kvůli krizi v polském stavebnictví byl termín v září 2012 posunut na konec letošního roku. A nyní přichází další odklad o pět měsíců.

Hotovo koncem roku?

Podle společnosti Polskie LNG, která stavbu dozoruje, bylo v dubnu hotovo 88 procent stavby. Každý den na realizaci pracuje 1500 lidí, třikrát více než v krizovém roce 2012. Hotovy jsou dva kontejnery pro tekutý plyn s kapacitou na 160 tisíc krychlových metrů a plnicí soustavy. Všech osm přemostění z potrubí již také stojí, mezi nimi i ty spojující pevninu a moře. Na ploše přístavu bylo položeno sto kilometrů plynového potrubí.

Firma Polskie LNG sice informovala, že stavba bude dokončena s koncem roku, ale Piechociński nedává naději, že by termín byl splnitelný. Datum otevření ministr skutečně nevidí dříve než za rok.

Nezávislé Polsko

Polská spotřeba zemního plynu činí ročně patnáct miliard krychlových metrů, z čehož devět miliard přichází z Ruska a dvě miliardy se vozí z Česka a Německa. Zbytek pokrývají vlastní zásoby. Přístav pro LNG by měl zajistit plnou nezávislost Polska na ruských dodávkách. Ze západu a z jihu může být přičerpáno až sedm miliard krychlových metrů. Teprve funkční terminál ve Svinoústí ale zajistí dodávky v případě výpadku dovozu z Ruska.

Do polského terminálu v Baltském moři bude posílat plyn blízkovýchodní stát Katar. Pět let stará smlouva ale předpokládá začátek dodávek v lednu 2015, nyní tedy bude muset být znovu projednána. Zároveň Piechociński posílá misi expertů do Spojených států, která se má zaobírat eventuálním dovozem amerického zemního plynu.