Státní podíl v ČEZu a E.ONu přejde od Tominové k Babišovi

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Ministerstvo práce a sociálních věcí převede své podíly ve společnostech ČEZ a E.ON SE na ministerstvo financí. Návrh na pondělní schůzi schválila vláda. Důvodem převodu je fakt, že Ministerstvo financí má pro výkon akcionářských práv státu ve firmách specializovaný odbor.

U společnosti ČEZ jde o 0,41 procenta na základním kapitálů a v případě společnosti E.ON SE o 0,183 procenta. Český stát drží v největší tuzemské energetické společnosti zhruba 70 procent akcií, samotné ministerstvo financí mělo v ČEZ ke konci července 69,37 procenta. Ve případě společnosti E.ON stát vlastní podle informací Ministerstva financí právě převáděný podíl.

„Důvodem pro změnu příslušnosti hospodaření je skutečnost, že ministerstvo financí na rozdíl od ministerstva práce a sociálních věcí disponuje specializovaným odborným útvarem, který se zabývá výkonem akcionářských práv ve společnostech strategického významu a vykonává akcionářská práva k majoritnímu podílu státu ve společnosti ČEZ,“ uvedlo ministerstvo financí.

Vladimír Johanes: S ČEZ a se státem už nic neplánuji