Státu chybějí miliardy na zelenou energii

Podpora obnovitelných zdrojů v roce 2014

Podpora obnovitelných zdrojů v roce 2014 Zdroj: ERU

Stát dá příští rok na podporu obnovitelných zdrojů energie maximálně 15,7 miliardy korun, rozhodla vláda. To je o 2,5 miliardy méně, než bude podle propočtů Energetického regulačního úřadu potřeba. Další výpadek v balíku podpory zelené energie může přijít, pokud bude spotřeba elektřiny nižší, než energetici očekávají – propad o jednu terawatthodinu znamená díru dalších 495 milionů korun.

Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že chybějící peníze výplatu podpory neovlivní. Přesunou se totiž do státního rozpočtu na rok 2015. „Státní příspěvek se vyplácí zpětně za uplynulé čtvrtletí. Poslední splátka za rok 2013 se proplatí ze státního rozpočtu v roce 2014, stejné to bude i příští rok,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Jana Dronská.

„Jistější by bylo, kdyby vláda vyčlenila celou částku, kterou očekává energetický úřad,“ říká Jiří Šťastný, předseda představenstva Operátora trhu s energiemi, který zajišťuje výplatu podpory výrobcům energie. Samo ministerstvo totiž připouští, že nedostatek finančních prostředků může operátora trhu ohrozit. „Existuje riziko, že operátor trhu, by mohl ztratit schopnost vykonávat tuto činnost. Z toho důvodu by bylo následně ohroženo fungování celého energetického trhu,“ píše ministerstvo v důvodové zprávě k nařízení vlády, které stanoví výši státního příspěvku.

Ohrozit plynulé měsíční platby podpory výrobcům může i samo čtvrtletní proplácení státního příspěvku. Operátor trhu tvrdí, že si pro příští rok s čtvrtletní výplatou státního příspěvku ještě poradí. „Řešíme to už letos tím, že výrobcům vyplácíme měsíčně jen tři čtvrtiny podpory, na niž mají nárok. Zbylou čtvrtinu jim platíme čtvrtletně, když dostaneme dotaci ze státního rozpočtu,“ vysvětluje Šťastný.

Podpora obnovitelných zdrojů v roce 2014Podpora obnovitelných zdrojů v roce 2014 | ERU

Potíž je v tom, že odklad výplaty čtvrtiny podpory vycházel z letošního stavu, kdy se stát podílel na celkové úhradě podpory právě z jedné čtvrtiny. Příští rok bude státní příspěvek tvořit třetinu. „Pokud bude podíl státu dál růst, musel by se mechanismus výplaty podpory upravit,“ dodává Šťastný.

Problém by vyřešilo měsíční vyplácení státního příspěvku na účet operátora trhu. „Přechod na měsíční výplatu by musel být nejprve upraven v zákoně,“ říká Dronská. K této změně se však zatím ministerstvo nechystá.

Stát dá příští rok na podporu zelené energie o čtyři miliardy více než letos. Vyšší částku musí vyplatit proto, že se snižuje příspěvek na obnovitelné zdroje, který v ceně elektřiny platí všichni odběratelé, a to z 583 na 495 korun za megawatthodinu.