Stavba jaderné elektrárny Hinkley Point je stále nejistá

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

Plán na stavbu nové britské jaderné elektrárny Hinkley Point C začíná připomínat nekonečné budování francouzských reaktorů ve Finsku a ve Francii. Elektrárenská společnost EdF, která je hlavním akcionářem konsorcia pro výstavbu britské elektrárny, propustila čtyři stovky dělníků, kteří dělali přípravné práce na místě budoucí stavby. Na dokončení silnic a další infrastruktury teď pracuje jen 250 lidí.

EdF už dříve odsunula definitivní rozhodnutí o výstavbě o blíže nespecifikovaných několik měsíců. Přitom zelenou měl projekt dostat od Francouzů do konce března. Komplikují se totiž vyjednávání s britskou vládou o konečné podobě finančních záruk, jejichž schéma už loni schválila Evropská komise. Ke konci zatím nedospělo ani vyjednávání s čínskými společnostmi China General Nuclear Corporation a China National Nuclear Corporation, které by měly získat v konsorciu podíl 30 až 40 procent a adekvátně se podílet i na financování výstavby.

Britská média spekulují, že tamní vláda, kterou čekají letos parlamentní volby, příliš nespěchá s podpisem smluv o zárukách. Pořád se prý jedná o konečném znění pasáže o cenové garanci. EdF se snaží spekulace vyvrátit. Minulý týden vydala prohlášení, v němž si jednání s vládou i čínskými partnery pochvaluje.

Číňané si ovšem začali pro zapojení do projektu klást podmínky. Chtějí si například vyjednat závazky, které jim v budoucnu umožní postavit a provozovat vlastní jadernou elektrárnu v britském Bradwellu.