Stíhání Musely a Sýkory v kauze MUS platí. Žalobce zamítl stížnost

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela jsou i nadále stíháni v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné (MUS). Žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda zamítl jejich stížnosti proti obvinění. Sýkora tak i nadále čelí obvinění z přijímání úplatku a Musela z podplácení. Oběma hrozí až pět let vězení.

Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS. „Stížnosti pana Musely a pana Sýkory byly jako nedůvodné zamítnuty, trestní stíhání dál pokračuje,“ řekl Šereda. Sýkora měl podle obvinění přijmout finanční úplatek formou převedení peněžní částky na účet, kterým disponoval ve Švýcarsku.

„Tyto peněžní prostředky, které inkasoval, mu byly poskytnuty v souvislosti s přípravou materiálů, které byly podkladem pro rozhodování vlády o prodeji akcií MUS společnosti Investenergy,“ uvedl žalobce.

Podle Šeredy šlo o úplatek ve výši 85 tisíc dolarů, což v té době činilo necelé tři miliony korun. Sýkora byl podle něj v té době jednou z důležitých osob, který se podílel na procesu vytváření podkladů pro rozhodování vlády a na utváření stanoviska ministerstva průmyslu a obchodu.

Úplatek mu měl podle žalobců předat zbrojař Pavel Musela. „Zajímavé je, že ta částka původně pocházela z finančních prostředků, které inkasovala společnost, kterou měl ovládat pan Musela. Ta společnost je získala od společnosti Investenergy, za kterou stáli tehdejší manažeři Mostecké uhelné,“ doplnil žalobce. Podle něj je stíhání založeno mimo jiné na analýze finančních toků, ze které podle něj vyplývá, že finanční prostředky pocházejí právě z peněz společnosti Investenergy.

Miliardové škody

Žalobci v kauze MUS nyní vedou jedno společné řízení. Kromě Musely a Sýkory jsou v něm stíhání ze zneužití informace a postavení v obchodním styku také bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS.

Antonín Koláček, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), se dostavil 1. července k soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde začaly závěrečné řeči obžaloby a obhájců.Antonín Koláček, který je obžalován v souvislosti s údajnými podvody a korupcí kolem privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS), se dostavil 1. července k soudu ve švýcarské Bellinzoně, kde začaly závěrečné řeči obžaloby a obhájců. | CTKV souvislosti s údajnými podvody a korupcí je stíhán i Antonín Koláček (Zdroj: ČTK)

Loni v říjnu jim přibylo obvinění z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Obvinění společně s nimi čelil také miliardář Luboš Měkota. V jeho případě však bylo stíhání zastaveno, neboť v březnu zemřel.

Privatizací MUS se zabývá i soud ve Švýcarsku, rozsudek s pěticí obžalovaných bývalých manažerů a jedním Belgičanem má být vynesen ve čtvrtek.