Strnad se vrací do hry o Vítkovice Heavy Machinery. Chce se zúčastnit aukce

„Věřím, že areál znovu ožije,“ říká insolvenční správce firmy Vítkovice Heavy Machinery Lukáš Zrůst. Na snímku je vstupní budova a vrátnice do Vítkovice a.s.

„Věřím, že areál znovu ožije,“ říká insolvenční správce firmy Vítkovice Heavy Machinery Lukáš Zrůst. Na snímku je vstupní budova a vrátnice do Vítkovice a.s. Zdroj: Vítkovice Heavy Machinery

Pohled na budovu vítkovické továrny na obruče kol. V popředí snímku jsou složené výrobky připravené k expedici. „V současnosti má vítkovickou Kalírnu a Obručárnu pronajatou společnost MR Wheel, která zajišťuje výrobou obručí pro kolejovou dopravu a poskytuje služby tepelného zpracování pro výrobky až do hmotnosti 40 tun,“ říká insolvenční správce Lukáš Zrůst.
Pohled do prosvětlené a prostorné expediční haly kalírny ve Vítkovicích.
Pohled do nitra vítkovické ocelárny. Snímek ukazuje sázecí a manipulační plošinu nejvýkonnější elektrické obloukové pece EOP5. „Tato pec byla díky modernizačnímu projektu spolufinancovaném Evropskou unií zhruba před deseti lety modernizována, čímž byla významně navýšena její kapacita,“ říká  insolvenční správce Lukáš Zrůst.
Pohled do odlévací haly EOP5 vítkovické ocelárny. Na snímku je možné identifikovat licí pánve i kokily.
5
Fotogalerie

Podnikatel Jaroslav Strnad zahájil nezvyklý manévr. Se svou skupinou CE Industries se chystá zúčastnit probíhající aukce zkrachovalých strojíren Vítkovice Heavy Machinery, které z 51 procent vlastní. Nečekaný krok mu již odsouhlasil insolvenční věřitelský výbor a následně i soud.

CE Industries chce podle mediálního zástupce skupiny Jaroslava Martínka pokračovat ve výrobě obručí a kol pro železniční průmysl. „U divize bývalé těžké mechaniky uvažujeme o zmenšení využívané plochy a zaměření se na výrobu a montáž velkých drtičů autovraků a bílé techniky. Zbývají část areálu bychom mohli pronajímat a ve hře je i využití pro development,“ nastínil plány Martínek.

Insolvenční zákon sice zakazuje, aby akcionáři zkrachovalé firmy nabývali prodávaný majetek dlužníka, umožňuje ale výjimky. A pokud věřitelský výbor a soud zhodnotí, že je v konkrétním případě takové jednání v pořádku, zákon to povoluje.

„Nabývání majetku dlužníka ze strany jeho původních společníků příliš běžné není. Na druhou stranu to však není ani ojedinělé. Stalo se tak i u jiných insolvenčních řízení,“ říká partner advokátní kanceláře Havel & Partners Dušan Sedláček. Vyšší počet účastníků aukce podle něho nakonec může vést k vyšší prodejní ceně, a tudíž i k vyššímu uspokojení dlužníkových věřitelů.

Podobně se vyjádřil také insolvenční správce VHM Lukáš Zrůst, nebo člen věřitelského výboru ČEZ ESCO. „Vzhledem k tomu, že je jediným kritériem pro vítězství v dražbě cena, tak platí, že čím více zájemců, tím lépe,“ míní Zrůst s tím, že zájem spoluvlastníka není nic překvapivého. 

„Každá insolvence je unikátní, takže nejsou vyloučeny případy, kdy se do prodejů průmyslových areálů v konkurzu zapojí věřitelé, spolumajitelé, dodavatelé či třeba nájemci,“ dodal.

Do současného insolvenčního řízení se podle Zrůsta přihlásilo 173 věřitelů celkem 184 pohledávek. Celková výše pohledávek přesahuje 1,7 miliardy korun.

Kromě CE Industries zatím o aukci oficiálně projevil zájem jen největší tuzemský obchodník se šrotem, firma Trojek. Minimálně v minulosti se ale o areál podle informací serveru E15.cz zajímali také developeři. Rozsáhlý průmyslový vítkovický areál už dříve investory z této branže přilákal.

Zhruba čtyřicet hektarů průmyslových pozemků od bývalého majitele společnosti Vítkovice Jana Světlíka získala realitní skupina P3 investující do výstavby skladových a výrobních hal. Kromě průmyslových a logistických budov vzniknou v lokalitě také kanceláře, showroomy a další podnikatelské prostory.

VHM, jejichž tradice spadá do roku 1828, jsou producentem oceli a výrobků z nich. V úpadku už skončily v roce 2018, když firma ještě byla součástí Světlíkova strojírenského holdingu. Během tehdejší reorganizace ji převzal Strnad se svým obchodním partnerem Martinem Ulčákem. Letos v březnu však firma zkrachovala znovu.