Industriální areál ve Vítkovicích funguje 190 let. Prohlédněte si, jak vypadá dnes

Kvůli tomu, že se v areálu Kovárny v Kunčicích pracuje s až 200 tun těžkými ingoty, je důležité, aby byl přímo do haly funkční přístup po kolejích. Nalevo na snímku je správní budova areálu.

Kvůli tomu, že se v areálu Kovárny v Kunčicích pracuje s až 200 tun těžkými ingoty, je důležité, aby byl přímo do haly funkční přístup po kolejích. Nalevo na snímku je správní budova areálu. Zdroj: Vítkovice Heavy Machinery

Insolvenční správce Lukáš Zrůst, náš průvodce areálem, v hale tzv. staré kovárny ve Vítkovicích u žíhací pece, která již není v provozu.
Důkaz jedinečných výrobních schopností VHM. Insolvenční správce Lukáš Zrůst ukazuje rozpracovanou hřídel pro větrné elektrárny v hale provozu Těžké mechaniky. VHM je posledním evropským výrobcem schopným tyto hřídele vyrábět. Pokud tuto kompetenci ztratí, bude do budoucna větrná energetika odkázaná na dovoz klíčových komponent z Asie, tedy paradoxně z míst, kde se ochranou životního prostředí a zelenou energií vůbec netrápí.
Areálu kovárny VHM v Kunčicích dominuje obří hydraulický lis schopný vyvinout sílu až 120 MN (tedy mega newtonů). „Tento stroj dokáže manipulovat až s 200 Kg ingotem, který samozřejmě dokáže zároveň kovat,“ upozorňuje Lukáš Zrůst. Pohled na lis poskytuje odpověď na otázku, proč mají haly ve VHM tak vysoké stropy.
Další pohled na obrovský areál kovárny v Kunčicích. Tentokrát se objektiv zaměřil na kolejiště směřující k hrubovně, kde se nahrubo obrábějí odlitky sloužící jako výchozí surovina pro kovárnu.
Neméně impozantně vyhlíží v areálu Kovárny Kunčice manipulátor k lisu, který slouží k manipulaci s výkovky. Samotný lis je v pozadí.
39
Fotogalerie

Obrovské haly, historické i moderní výrobní technologie a prostor, na který by se vešlo 77 fotbalových hřišť. Unikátní areál ostravského strojírenského gigantu Vítkovice Heavy Machinery míří do prodeje a jeho odhadní cena je 1,3 miliardy korun. 

Kupec získá více než padesát hektarů plochy ve třech katastrálních územích Ostravy, 24 hektarů střešní plochy hal ukrývajících unikátní strojní vybavení i výrobní know-how. Celý areál je navíc napojen na železniční síť a poblíž se nachází také dálniční síť. Má dostatečné skladovací plochy a jednotlivé provozy jsou vybaveny unikátními zařízeními. Může fungovat jako celek, jednotlivé provozy jsou ale autonomní.

Jedinečnost celého areálu mimo jiné tkví v tom, že nabízí uzavřený výrobní cyklus - od ocelárny, slévárny až po kovárny. 

Jméno nového majitele bude známo 7. ledna v elektronické aukci.