Strojaři ze Sadova chtějí uspět v Indii s dodávkou turbín

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vackova Anna/E15

Strojírenská firma Cink Hydro Energy se vydala na zkušenou do Indie. Byznysmeni ze západočeského Sadova rozjednali s indickými investory dodávky turbín pro vodní elektrárny v horské oblasti Himáčal Pradéš. V této části Himálaje leží podle některých odhadů až čtvrtina hydroenergetických kapacit Indie. Pokud obchod klapne, mohla by podle informací deníku E15 činit hodnota pilotních kontraktů až milion eur.

„Indický trh považujeme za velice perspektivní a máme velký zájem se na něm etablovat. V současnosti jednáme s mnoha subjekty v projektantské i investorské sféře s cílem vybudovat si pevné zázemí a obchodní kontakty,“ uvádí obchodní ředitel Richard Houška. Firma Cink dodává menší vodní elektrárny a turbíny bezmála do třech desítek zemí světa.

Podle Houšky pracuje Cink na několika konkrétních indických projektech vodních elektráren a je v jednání s bankami ohledně financování. „Zatím nejsou jednání bohužel tak daleko, abychom mohli být konkrétnější,“ dodává Houška.

25 milionů korun Cink Hydro Energy vydělala v roce 2013 na malých vodních elektrárnách

Podle firmy leží perspektivní trhy mimo střední Evropu. Vedle Indie se tak manažeři Cinku v posledních letech zaměřili na balkánské země jako Srbsko, Bulharsko nebo Chorvatsko, které začaly ve větším sázet na obnovitelné zdroje energie, zakázky ale firma získala i v Arménii.

Cink Hydro Energy vznikla po odchodu zakladatele firmy, konstruktéra Miroslava Cinka, který podíl prodal německé firmě Blue-Energy. V minulých letech podnik hospodařil s obratem kolem 250 až 300 milionů korun. V roce 2013 strojírna vydělala přes 25 milionů korun. Většina turbín a vodních elektráren firmy zaměstnávající kolem čtyřiceti zaměstnanců míří na export.

Škoda Praha Invest vymění transformátory na vodní elektrárně Dalešice