Strojírenský Tajmac-ZPS dosáhl i při nižších tržbách vyšší zisk

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Dobré ekonomické výsledky a jejich strukturu ohlásila zlínská strojírenská společnost Tajmac-ZPS. Tržby za hospodářský rok 2013 dosáhly objemu 1,24 miliardy korun, čistý zisk byl bezmála 86 milionů korun. Firma tak při mírně nižších tržbách dosáhla lepší ziskovosti, meziročně o 36 milionů. I pro letošek plánuje růst.

„Soustředili jsme se na projekty s vyšší přidanou hodnou, než abychom investovali do zvýšení kapacity a tedy případně růstu tržeb. Spíše stále preferujeme inovace technologií a růst produktivity práce,“ uvedl generální ředitel Michele Taiariol.

Rusko není pro export klíčové

Na exportní orientaci zlínského výrobce obráběcích center a vícevřetenových automatů se nic nemění, stále jsou to více než dvě třetiny produkce. Ke klíčovým teritoriím patřily i loni Itálie, Německo, USA, Indie a Rusko.

„Případné ekonomické sankce Evropské unie vůči Rusku unie vůči Rusku by samozřejmě na tuzemské výrobce obráběcích strojů vliv měl. Pro nás je sice Rusko tradiční exportní zemí, ale zdaleka netvoří takový podíl na tržbách, jako je tomu u jiných českých firem. Dopady bych hodnotil až po případném zavedení sankcí a jejich tvrdosti,“ poznamenal ředitel.

Tržby letos porostou

Zlínská firma letos očekává růst tržeb o pět až deset procent a nadále rostoucí ziskovost u probíhajících projektů. K největším patří projekty pro společnost Alta, kam dodáváme obráběcí centra za více než 30 milionů koruna a pro společnost TrosS, kde běží dodávky obráběcích center za 51 milionů korun.

Skupinu Tajmac v Česku tvoří kromě mateřské další čtyři firmy (ZPS Slévárna, Tecnimetal CZ, ZPS Mechanika a ZPS Transport). Celkové tržby za skupinu dosáhly 1,94 miliardy korun a kumulovaný zisk byl 171 milionů korun. Od roku 2010 ve firmách skupiny vzniklo na 250 nových míst, loni jich bylo na 60. Celá skupina v současnosti zaměstnává zhruba 1200 lidí.