Studie: čeští strojaři prosperují i bez půjček

průmysl

průmysl Zdroj: profimedia.cz

Budoucnost českého strojírenství je sice závislá na exportech, přesto patří v mezinárodním srovnání mezi vůbec nejlepší v regionu střední a východní Evropy. Konstatuje to nejnovější zpráva nizozemské úvěrové pojišťovny Atradius.

„České banky jsou konzervativní, a tak je počet vysoce úvěrovaných společností v zemi malý. Likvidita podniků je dobrá,“ píše se v hodnocení, v němž čeští strojaři zaujali společně se Slováky a Rakušany první příčku v regionu. Důvodem je nejen to, že obor stojí na vlastních nohou a není zatížen velkými dluhy, ale i rozvinutý automobilový průmysl. Ten totiž vytváří velký prostor pro subdodavatele.

Určitou přednost v nutnosti hledat finance ve vlastních zdrojích vidí také Milan Mostýn, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR). „Výhoda nižšího zadlužení je ve větší a dlouhodobější stabilitě firem v dobách zhoršené ekonomické situace,“ řekl Mostýn týdeníku EURO. Upozorňuje ale, že konzervativní politika bank může mít i negativní dopady. „Nevýhoda je v nižší rentabilitě a v omezenějších možnostech investic,“ dodává s tím, že malé a střední firmy mají špatné zkušenosti s bankami z let 2008 a 2009, kdy nebyly schopny splácet úvěry. „Řada z nich proto nechce cizí zdroje,“ konstatuje Mostýn.

Podle zjištění SP ČR si navíc firmy na nedostatek kreditů nestěžují. „Polovina firem dokonce uvádí, že dostupnost úvěrů za posledních dvanáct měsíců byla velmi dobrá a zhruba třetina hovoří o standardní dostupnosti,“ uzavírá Mostýn.
Vyhlídky strojařů jsou lehce optimistické. Červnová studie Société Générale Equipment Finance potvrdila, že pětina z nich plánuje příští rok zvýšení investic, stejné číslo udává i Svaz průmyslu a dopravy. A to je víc než například v dopravě nebo zemědělství.

Atradius kromě chvály vyjmenovává také rizikové faktory. Mezi ty nejožehavější patří orientace na německý trh, který je zase závislý na asijských objednávkách. Obchodníkům podle nizozemských analytiků stále dělají problémy také výkyvy ve směnném kurzu eura a koruny.

Atradius se tradičně zaměřuje také na platební morálku. I tady české strojírenské firmy obstály se ctí. Průměrná doba čekání na splacení faktury je v rámci oboru 46 dnů, což je o týden déle, než je v Česku obvyklé. I tak je to ale méně než je průměr západní Evropy. Tam firmy podle červnového průzkumu společnosti Atradius na zaplacení svých pohledávek čekají 51 dnů.