Světlík poprvé odtajnil strukturu VTK Group. Začala nová bitva o Vítkovice

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: Martin Pinkas

Nejmocnější český strojař Jan Světlík poprvé odtajnil strukturu akcionářů společnosti VTK Group. Učinil tak kvůli novému ataku na skupinu Vítkovice. „VTK Group od počátku ovládám já a pánové Jaromír Šiler a Milan Juřík, kteří stáli u jejího vzniku a jsou jejími akcionáři dodnes,“ uvedl Světlík pro E15.cz v reakci na zprávy o údajném hledání vlastníka poloviny akcií VTK.

Jádrem kauzy je konstrukce, že kdo ovládá VTK Group, mohl by vlastnit i podíl na celé skupině Vítkovice Machinery Group (VMG).

Na záležitost upozornily dnešní Hospodářské noviny. Napsaly, že po 50 procentech vítkovických akcií (VMG), jež Světlík podle svých slov ovládá přes společnost VTK Group, mu sahá zatím neznámý útočník. Skrývat se má za neprůhlednou firmou Zervania z Kypru.

Česká dcera Zervanie, společnost King Dawn, vznáší podle HN nárok na majoritní podíl ve VTK Group, za jejíhož majoritního vlastníka se Světlík označuje. King Dawn kvůli tomu rozjela soudní řízení.

Pokud by teoreticky uspěla, získala by majoritu i ve skupině Vítkovice Machinery Group. Zde VTK Group podle Světlíka drží 50 procent akcií, dalších klíčových 45 procent drží sám Světlík.

Je to podvod, tvrdí Světlík

„Za společností King Dawn stojí firma Zervania Limited, za kterou jedná advokát Martin Doleček, což je stejný advokát, který zastupuje skupinu KKCG ve sporech se mnou. Z toho lze usuzovat, že KKCG má vliv nejen na Zervania Limited, ale také na King Dawn, a lže, když tvrdí opak,“ uvedl Světlík.

Současně podle Světlíka vede propojující linka na podnikatele Daneše Zátorského. King Dawn velmi dlouho sídlil na stejné adrese jako Daneš Zátorský, David Fiedler, jeho koncipient Daniel Barč (současný ředitel Job Air Technic) a jejich skupina Geofin.

„KKCG navíc podle nám známých informací financuje aktivity VOKD, posledního významnějšího subjektu Zátorského impéria, který se na podzim 2013 dostal do vážných problémů,“ dodal Světlík.

Současný útok proti VTK Group má podle šéfa Vítkovic mimo jiné zakrýt fakt, že na společnost Job Air Technic je čerstvě podán insolvenční návrh, který podala Česká exportní banka.

„Odmítáme se nechat vydírat, jak v případě servisního centra Job Air, tak v případě King Dawn. V současném účelovém spojení KKCG a Zátorského firem vidíme jednoznačně novou snahu ovládnout skupinu Vítkovice Machinery Group, a to i za cenu brutálního podvodu,“ prohlásil Světlík.

KKCG: Ovládat neznamená vlastnit

„Je překvapivé, že se pan Světlík omezuje jen na formulaci, že akcie společnosti VTK Group pouze ovládá, nikoli vlastní a vlastníky akcií ani dnes neoznámil. Stejně tak nebyl schopen, dle informací z médií, už více něz půl roku vlastnictví akcií prokazatelně doložit u soudu,“ řekl na dotaz E15.cz mluvčí KKFG Dan Plovajko.

„Investiční skupina KKCG nemá se společnostmi King Dawn ani Zervania nic společného. Uplatňuje své soudy potvrzené nároky na zcela jiných 45 % akcií společnosti VIítkovice Holding, které jsou stále v soudní úschově. Obvinění pana Světlíka je absurdní a až úsměvná konstrukce. Skupina spolupracuje s celou řadou advokátů a obdobně tito advokáti nepochybně spolupracují se stovkami dalších klientů,“ dodal Plovajko.

„Žádných 45 procent akcií Vítkovice Holding v soudní úschově není. V roce 2010 společnost Vítkovice Holding právoplatně zvýšila základní kapitál z 63 na 252 milionů korun, a to i přes sedm neúspěšných pokusů ze strany KKCG a Davida Berana. KKCG se nakonec navyšování sama zúčastnila a drží ve firmě pět procent akcií. Podíl, o kterém stále mluví, je po zmíněném platném navýšení ve skutečnosti 11,25 procenta,“ reagovala obratem na Plovajkovo vyjádření mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Jan Světlík – strojař, byznysmen a ostravský filantrop