Světlík přesune výdělečný lahvárenský podnik z Vítkovice Machinery do nového holdingu

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group

Jan Světlík, Vítkovice Machinery Group Zdroj: E15 Anna Vackova

šéf a majitel Vítkovic Machinery Group Jan Světlík
Jan Světlík
Jan Světlík
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
Výroba v závodech skupiny Vítkovice Machinery Group
10
Fotogalerie

Podnikatel Jan Světlík přesunul lukrativní a dlouhodobě výdělečnou část své skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) vyrábějící například vysokotlaké ocelové lahve pod samostatný celek Cylinders Holding. Nová společnost bude působit na českém, polském, chorvatském a argentinském trhu.

"Jedná se o původní lahvárenskou část, kterou vlastnil Jan Světlík ještě před tím, než kupoval od státu podíl ve Vítkovicích a.s.," uvedla mluvčí. Dodala, že roční obrat společností spadajících pod nový Cylinders Holding se pohybuje okolo čtyř miliard korun. Mají 1000 zaměstnanců.

Původní a samostatná lahvárenská část skupiny Vítkovice Machinery Group nyní podle Kijonkové vytváří samostatný celek. Odděluje se tak od strojírenských Vítkovic. "Zcela autonomní lahvárenská skupina nabídne vlastníkům nové možnosti zhodnocení jejich majetku na základě rozvojových záměrů v celosvětovém měřítku," míní mluvčí.

Podíly ve společnosti Cylinders Holding získají všichni stávající akcionáři společnosti Vítkovice Holding. Podíly dostanou akcionáři ve stejném poměru, jaký jim patří ve společnosti Vítkovice Holding. Jan Světlík získá 90 procent, KKCG B.V. Industry pět procent, Milan Juřík a Jaromír Šiler v součtu pět procent.

"Cílem transakce je zpřehlednění struktury VMG tak, aby byla čitelnější pro obchodní partnery a banky. Stávající struktura skupiny VMG je často mylně chápána jen jako strojírenská část, přestože historicky vždy měla dvě samostatné odnože - původní lahvárenskou a privatizovanou strojírenskou," vysvětlila Kijonková.

Strojírenské Vítkovice a jejich dcery přišly do skupiny VMG po privatizaci polostátní společnosti Vítkovice firmou Vítkovice Holding v roce 2003. S lahvárenskou produkcí mají tedy strojírenské Vítkovice dlouhodobě společnou pouze privatizující mateřskou společnost Vítkovice Holding, která se původně jmenovala Lahvárna Ostrava.

Cylinders Holding zahrnuje firmy Vítkovice Cylinders, Vítkovice Milmet (Polsko), Cidegas, Sainver (Argentina) a Lahvárna Brod (Chorvatsko).

"Strojírenská část skupiny se stane menším, jasně zaměřeným a jednoznačně definovaným celkem, což jí mimo jiné zajistí větší šanci u investorů, které by tato část skupiny VMG mohla případně získat pro stabilizaci a posílení pozice v oboru sofistikovaného strojírenství a navazujících služeb," dodala mluvčí.

Světlíkova skupina má přes 30 firem se zhruba 8000 zaměstnanci, loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Letos se však některé její společnosti dostaly do problémů a tři firmy, Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Envi a Vítkovice Gearworks, skončily v úpadku.