Kraus: Odvysílání sestříhané verze pořadu s Bradym by znamenalo porušení smlouvy a cenzuru

Show Jana Krause

Show Jana Krause Zdroj: profimedia

Městský soud v Praze 21. ledna v odvolacím jednání zrušil verdikt, podle kterého bylo odvolání nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (na snímku z 15. dubna 2013) z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) protiprávní.
Odvolaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman
Premiér Bohuslav Sobotka předává medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu
Premiér Bohuslav Sobotka předává medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu
Premiér Bohuslav Sobotka předává medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu
21
Fotogalerie

Úprava pořadu Show Jana Krause, který po středečním vyřazení z programu plánuje televize Prima odvysílat dnes, by podle moderátora znamenala porušení smlouvy.

Kraus celý pořad zveřejnil na webu www.showjanakrause.cz. Televize neodvysílala pořad, ve kterém účinkovali mimo jiné pamětník holokaustu Jiří Brady a jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Na stanici se snesla kritika a obvinění z cenzury. Prima chce pořad dnes odvysílat, ale vynechá promluvy hostů k 28. říjnu. Stanice tvrdí, že tak chce dostát zákonnému požadavku na vyváženost a objektivitu.

"Doufám, že televize Prima to odvysílá tak, jak jsme jí to předali, protože pokud by do toho zasáhla, bylo by to v rozporu s naší smlouvou, kterou na výrobu pořadu s televizí Prima máme, a to by byla už cenzura," uvedl Kraus v prohlášení zveřejněném na YouTube.

Místo ohlášeného dílu s Bradym, Hermanem a dalšími hosty Prima ve středu vysílala reprízu staršího dílu. Uvedla ji stručným textovým upozorněním, že vysílá z archivu, protože tvůrci nedodali nový díl včas. Produkce s tím nesouhlasí a tvrdí, že díl dodala stejně jako všechny předchozí.

"Vedení televize Prima odmítá tvrzení, že by cenzurovala pořad Show Jana Krause. Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena Radou pro rozhlasové a televizní vysílání jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti," uvedla mluvčí Primy Jana Mrákotová. "Já si to tedy nemyslím," komentoval obavu televize Kraus.

Na webu pořadu bude podle mínění stanice pořad zpřístupněný v původní podobě, protože služby na vyžádání na internetu regulaci nepodléhají. "Upozorňujeme však, že umístění plné verze na internet je zcela v režii produkce Show Jana Krause, a ani nám tedy není známé, proč se tak již nestalo včera, a to i přesto, že jsme diváky na tuto možnost upozorňovali," dodala mluvčí.

Kraus dnes uvedl, že na webu bude celý pořad, po každém díle se podle něj uveřejňují i záběry, které se v televizi nevyskytly. "My máme ve smlouvě s televizí Prima, že na web můžeme video umístit až po odvysílání pořadu. Že to televize Prima neví, souvisí zřejmě s tím, že naši smlouvu nemá řádně prostudovanou. Když nás k tomu televize Prima doslova vyzývá, rádi to uděláme v co nejbližším možném termínu," řekl.

Šéf RRTV: Neodvysílání show Jana Krause s Bradym byl alibismus

Neodvysílání pořadu Show Jana Krause na Primě s pamětníkem holokaustu Jiřím Bradym a jeho příbuzným, ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) zdůvodněné nutností dodržet objektivitu a vyváženost je podle předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivana Krejčího čistý alibismus. Na zábavní pořady, kterým je i Krausova talkshow, se totiž tato kritéria nevztahují, řekl serveru Aktuálně.cz.

"Myslím si, že je to čistý alibismus ze strany Primy. Pořad jsem sice neviděl, ale jsem v radě sedm let a za tu dobu jsme nikdy nepostihovali žádné talkshow. Na zábavní pořady se nevztahuje kritérium objektivity a vyváženosti. To se vztahuje na zpravodajství a publicistiku," řekl serveru Krejčí.

Podle něj je tiskové prohlášení Primy nehorázné. "I kdyby měla Prima strach z toho, že bude zásadně postihovaná, dostala by nanejvýš upozornění. A z hlediska občanské statečnosti je, myslím, důležitější to odvysílat než se bát postihu," dodal.