Světlíkova skupina Vítkovice loni prodělala více než tři miliardy

Výroba v závodech skupiny Vítkovice, a. s.

Výroba v závodech skupiny Vítkovice, a. s. Zdroj: Vítkovice

Vítkovice, a. s.
Výroba v závodech skupiny Vítkovice, a. s.
Výroba v závodech skupiny Vítkovice, a. s.
Výroba v závodech skupiny Vítkovice, a. s.
5
Fotogalerie

Společnost Vítkovice, která zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jan Světlíka, loni hospodařila se ztrátou 3,24 miliardy korun. Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu společnosti uveřejněné na jejích internetových stránkách.

Ztráta byla přibližně o 1,3 miliardy nižší než v roce 2017. Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že na loňské ztrátě se největší měrou podílejí rezervy, jež společnost vytvořila na ručení, které vystavila za dceřiné společnosti. "Bohužel, některé dceřiné společnosti se dostaly do insolvence, a mateřská společnost tak musí vůči bankám plnit ručitelské závazky," uvedla Kijonková.

Jedná se o závazky za společnostmi Vítkovice Gearworks, Vítkovice Power Engineering (VPE) a částečně také za Vítkovice Heavy Machinery. "Část rezerv je tvořena i na možné volání bankovních záruk, a to opět za společnost VPE. Po konzultaci s externími finančními poradci bylo Vítkovicím doporučeno na tyto závazky z titulu ručení vytvořit rezervu podle zákona," uvedla mluvčí.

Další, méně podstatnou část ztráty roku 2018, podle ní tvořily opravné položky k pohledávkám. "Na celkovém výsledku se pak podílel i hospodářský výsledek z vlastní podnikatelské činnosti," doplnila Kijonková. Ztrátu chce firma uhradit z účtu Nerozdělený zisk minulých let.

Vítkovice, a. s., loni vytvořily tržby ve výši 336,3 milionu korun, což bylo o 640,4 milionu korun méně než v roce 2017. Důvodem byla podle Kijonkové decentralizace původní skupiny. Provozní výsledek hospodaření činil minus 2,99 miliardy korun, v předchozím roce to bylo minus 1,37 miliardy.

Společnost Vítkovice, a. s., dříve zastřešovala energetické, právní, logistické a další služby pro skupinu Vítkovice Machinery Group, ze které je nyní skupina Vítkovice. V posledních letech se některé společnosti ze skupiny dostaly do ekonomických problémů. Skupina je řešila restrukturalizací a prodejem některých firem novým investorům. Také se od ní oddělila lahvárenská část do samostatného Cylinders Holdingu.

Skupina Vítkovice se dříve zabývala hutnictvím a strojírenstvím, do budoucna se chce věnovat především správě podílů v dceřiných firmách, developerské činnosti a facility managementu, tedy výstavbě, rozvoji a správě budov. Firmy ve skupině mají v současnosti dohromady méně než 2000 zaměstnanců.