Světlíkovy Vítkovice Power Engineering míří do úpadku, žádají reorganizaci

Jan Světlík, majitel strojírenského vítkovického holdingu

Jan Světlík, majitel strojírenského vítkovického holdingu Zdroj: E15 Anna Vackova

Představenstvo společnosti Vítkovice Power Engineering podalo návrh na insolvenci společnosti spojený s návrhem na povolení reorganizace. Podnik je klíčovou součástí skupiny Vítkovice průmyslníka Jana Světlíka.

Firma zároveň žádá, aby Krajský soud v Ostravě zrušil páteční jednání, na kterém má projednat návrh na vyhlášení insolvence podaný brněnskou firmou Wetag Invest.

Návrhu na zrušení pátečního jednání soud vyhověl, potvrdila mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová. Dodala, že o dalších návrzích bude soudce rozhodovat v nejbližších dnech. „Dnes má soudce jiná jednání. Navíc musí návrh prostudovat,“ řekla. O případném vyhlášení úpadku rozhodne soudce v neveřejném zasedání.

Radka Háčková, která mediálně zastupuje skupinu Wetag, dnes uvedla, že společnost je aktuálním vývojem v insolvenčním řízení šokována. „Měsíce jsme dlužníkem veřejně opakovaně dehonestováni a napadáni za šikanózní jednání a neoprávněnost podání insolvenčního návrhu. Pouhý den před jednáním soudu, který má rozhodnout o našem návrhu, dlužník z ničeho nic otočí o 180 stupňů a zásadně z ničeho nic změní názor?“ uvedla Háčková a postup označila za účelový. „Společnost Wetag bude ještě dnes rozporovat dlužníkem podanou žádost o odročení pátečního soudního jednání a odsouhlašení dlužníkova návrhu na reorganizaci,“ dodala Háčková. Společnost chce vyzvat insolvenční soud, aby rozhodl o úpadku.

„Následovat bude jmenování insolvenčního správce, popřípadě prozatímního věřitelského výboru. Navíc se musí určit termín schůze věřitelů a přezkumného jednání,“ řekla Olšarová.

Vítkovice Power Engineering jsou součástí strojírenské skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Jejím menšinovým podílníkem je skupina KKCG Karla Komárka. Její mluvčí Dana Dvořáková dnešní krok firmy označila za velmi znepokojivý. „Několik měsíců šéf Vítkovic Jan Světlík prohlašoval, že se společnost Vítkovice Power Engineering v úpadku nenachází, a označoval insolvenční návrhy za neoprávněné a šikanózní. Proto je více než podivné, že pouhý den před jednáním soudu pan Světlík prozřel a vedení firmy se připojilo k insolvenčnímu návrhu,“ řekla.

KKCG: Dnešní krok Vítkovic dokazuje, že Jan Světlík systematicky a účelově lhal akcionářům, bankám, obchodním partnerům i zaměstnancům

Podle ní se nabízí otázka, zda to není promyšlené, protiprávní jednání. „Dnešní krok Vítkovic dokazuje, že Jan Světlík systematicky a účelově lhal akcionářům, bankám, obchodním partnerům i zaměstnancům. Skupina Vítkovice musí projít restrukturalizací pod novým profesionálním manažerským vedením, neboť Jan Světlík svým jednáním společnost, zaměstnance, věřitele a akcionáře soustavně poškozuje,“ prohlásila.

Návrh na vyhlášení insolvence na společnost Vítkovice Power Engineering už dříve podala brněnská firma Wetag Invest. „Spustila tím lavinu, která významným způsobem ztížila pozici společnosti Vítkovice Power Engineering u dodavatelů i zákazníků a u bankovního sektoru,“ řekla Kijonková. Dodala, že následně se projevila nedůvěra obchodních partnerů. „Při hodnocení situace musela společnost přihlédnout ke změně stavu. Na základě toho společnost učinila závěr, že je v úpadku,“ uvedla.

720 věřitelů

Vůči ostravské společnosti uplatnila firma Wetag pohledávky za šest milionů korun. V dnes podaném návrhu na insolvenci a reorganizaci představitelé Vítkovice Power Engineering uvedli, že evidují přes 720 věřitelů. Celkovou dlužnou částku Kijonková zatím nebyla schopna vyčíslit.

Skupina Vítkovice Machinery Group má celkem 34 firem. Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny Vítkovice Holding a zaměstnává 1138 lidí. Čistý obrat za účetní období roku 2015 firma vykázala okolo 3,2 miliardy korun. Celá skupina loni měla obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun. Hlavním vlastníkem skupiny je Jan Světlík. Podniky ze skupiny zaměstnávají 8000 lidí.

Vítkovice Holding jsou mateřskou firmou Světlíkovy skupiny
Vznik: Společnost vznikla v roce 1998 jako Lahvárna Ostrava k privatizaci společnosti Vítkovice Lahvárna. Současný název nese od listopadu 2004.

Charakteristika: Společnost zastřešuje celou strojírenskou skupinu vystupující pod značkou Vítkovice Machinery Group (VMG) se sídlem v Ostravě. Tahouny jsou zejména firmy Vítkovice Power Engineering, která je dceřinou firmou společnosti Vítkovice, a.s. a zaměřuje se na engineering pro energetiku, chemii a petrochemii a výrobu a dodávky ocelových konstrukcí, dále pak Vítkovice Heavy Machinery, Vítkovice Cylinders nebo Hutní montáže. Skupina VMG patří k nejvýznamnějším českým podnikům, má dominantní nebo významnou pozici ve vybraných segmentech strojírenské produkce a v oblasti dodávek velkých investičních celků. Operuje na pěti světadílech a vyváží do více než stovky zemí.

Základní kapitál: Vítkovice Holding, a.s. 252 milionů korun, Vítkovice, a.s. 3,984 miliardy korun, Vítkovice Power Engineering, a.s. jedna miliarda korun.

Majetkové poměry: Vítkovice Holding ovládá Jan Světlík prostřednictvím společnosti VTK Group. Menšinovým vlastníkem je KKCG miliardáře Karla Komárka.

Hospodářské výsledky: Skupina měla loni obrat zhruba 14 miliard korun a konsolidovaný zisk 479 milionů korun; Vítkovice Power Engineering měla za účetní období roku 2015 čistý obrat okolo 3,2 miliardy korun.

Počet zaměstnanců: skupinu tvoří zhruba tři desítky firem, které zaměstnávají 8000 lidí; Vítkovice Power Engineering patří k hlavním součástem skupiny a zaměstnává 1138 lidí.

Ostatní:

- Majoritní vlastník Světlík ve společnosti Vítkovice pracuje od roku 1982, v roce 1993 se stal vedoucím střediska Lahvárna a v roce 1994 ředitelem jednotky Vítkovice Lahvárna. Ta se transformovala do samostatné firmy, kterou v roce 1999 Světlík získal v privatizaci. V roce 2003 firma Lahvárna Ostrava koupila státní podíl ve strojírenské firmě Vítkovice.

- Světlík Vítkovice kupoval spolu s finančníky Davidem Beranem a Petrem Novotným. Partnerství skončilo roztržkou a sporem o minoritní balík akcií. O akcie vedou řadu sporů Světlík, Beran a skupina KKCG podnikatele Karla Komárka (cenné papíry byly předmětem obchodu mezi Beranem a KKCG). Soudy již trvají několik let.

- Jan Světlík starší na konci loňského roku odešel z pozice předsedy představenstva společnosti Vítkovice Holding, na jeho místo nastoupil jeho syn Jan Světlík mladší.

- V posledních měsících se objevují zprávy o potížích holdingu, v červnu například podal slovenský podnikatel Pavol Krúpa prostřednictvím své společnosti Arca Capital nabídku na odkup pohledávky Raiffeisenbank za některými společnostmi vítkovické skupiny. Na několik firem ze skupiny byl také podán insolvenční návrh. Insolvenčnímu řízení již čelí Vítkovice Gearworks, návrh podala brněnská firma Wetag Invest a týká se pohledávky za více než dva miliony korun. Pokud jde o společnost Vítkovice Mechanika, letos v květnu soud insolvenční návrh podaný společností PRH Estate zamítl. V případě společnosti Vítkovice Power Engineering soud dnes vyhověl návrhu této firmy, aby zrušil páteční jednání, na kterém měl projednat návrh na vyhlášení insolvence podaný společností Wetag.

- Tradice Vítkovic sahá do roku 1828, kdy byla založena Rudolfova huť. V roce 1843 podnik převzala rodina Rotschildů. V roce 1868 začala spolupráce Rothschildů s obchodním domem Gutmannů, což vedlo v roce 1873 ke vzniku Vítkovické hornické a hutnické společnosti Rotschild-Gutmann. V roce 1889 vznikla vítkovická kovárna. Zároveň s rozvojem výroby oceli byly ve Vítkovicích budovány válcovací tratě.

- V letech 1947 až 1961 byla do Vítkovických železáren začleněna řada znárodněných železářských závodů. V roce 1952 se osamostatnila Nová huť a v roce 1963 Hutní montáže. V roce 1981 se podnik transformoval na koncern Vítkovice. Po likvidaci koncernu v polovině roku 1989 se Vítkovice staly státním podnikem, a to až do začátku února 1992, kdy byla vytvořena akciová společnost Vítkovice.

- Dříve hutní a strojírenské Vítkovice v roce 1998 po 162 letech skončily s výrobou surového železa. V roce 2001 firma vyčlenila svou hutní výrobu do Vítkovice Steel a zůstala jí hlavně strojírenská výroba.