Světlíkovy Vítkovice vyslaly pozitivní signál: zvýší mzdy až o 700 korun

Jan Světlík, šéf Vítkovice Machinery Group

Jan Světlík, šéf Vítkovice Machinery Group Zdroj: Martin Pinkas

Zaměstnanci skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) budou mít vyšší tarifní mzdy. Vedení skupiny se je rozhodlo zvýšit o 4,5 procenta, což je dosud největší růst pevné složky mezd za posledních pět let. „Skupina prošla úspěšnou změnou struktury, vzrostla produktivita práce, což nám umožňuje zřetelně zvyšovat i základ platů. V minulých letech jsme tarify zvyšovali minimálně,“ uvedl rozhodující vlastník skupiny VMG Jan Světlík.

Na růstu mezd se vedení strojírenských Vítkovic s odbory dohodlo formou dodatku k víceleté kolektivní smlouvě na roky 2013 až 2015. „Dohodli jsme se na růstu základních mzdových tarifů od letošního 1. července,“ doplnila personální ředitelka skupiny VMG Jana Chvalkovská.

Navýšení se, jak vysvětlila, týká tarifních mezd v převážně dělnických profesích a není určeno pro vedoucí a manažerské pozice, u kterých má skupina sjednány jiné formy motivace za plnění dlouhodobých ukazatelů.

„Nalezení shody považujeme za úspěch, protože jednak zachovává sociální smír v jedné z největších společností Moravskoslezského kraje, kterému pozitivních zpráv od zaměstnavatelů v posledních letech spíše ubývalo, než přibývalo, jednak jde o zvýšení atraktivity naší skupiny jako zaměstnavatele,“ dodal Světlík.

Víceletá kolektivní smlouva byla ve skupině VMG podepsána v dubnu 2013 a platí do konce tohoto roku. Sjednané zvýšení tarifů znamená zvýšení garantované platů o 500 až 700 korun.

Nad rámec tarifní mzdy si zaměstnanci mohou vydělat ještě více, protože jejich platy jsou tradičně tvořeny také významnou motivační složkou, která je vázána na výkonnostní ukazatele jednotlivých dceřiných firem skupiny VMG.