Světová obchodní organizace: Boeing měl od USA ilegální podporu, Airbus ale velkou újmu neutrpěl

Boeing 737 Max

Boeing 737 Max Zdroj: Boeing

Airbus A330-200 společnosti Turkish Airlines.
Airbus A350
Airbus A350 na aerosalonu v Singapuru
První "čínský" Airbus A380 společnosti China Southern Airlines
9. dubna 1967 na svoji první cestu vzlétl Boeing 737
13
Fotogalerie

Spojené státy neodstranily všechny nepovolené subvence pro svého výrobce letadel Boeing, zájmům Evropské unie to však výraznějším způsobem neuškodilo. Konstatovala to dnes Světová obchodní organizace (WTO), která tak očistila Spojené státy a Boeing od většiny obvinění ze strany Bruselu a evropského konkurenta Airbus, uvedla agentura Reuters.

Za nelegální označila WTO jen jeden podpůrný program, jehož nepříznivý vliv na zájmy EU a evropského konkurenta Airbus byl mnohem nižší, než unie ve své stížnosti tvrdila. Rozhodčí panel WTO zhodnotil újmu EU z programu na podporu snížených firemních daní ve státě Washington v letech 2013-2015 na 325 milionů dolarů (7,6 miliardy Kč). Evropskou unii podle rozhodnutí poškodila jen podpora, kterou Spojené státy poskytly v souvislosti s prodejem tří letounů Boeingu do Spojených arabských emirátů, Kanady a na Island.

Boeing a Airbus jsou hlavními světovými výrobci velkých dopravních letadel. Oba podniky se obviňují z nečestné konkurence a nepovolené státní podpory dlouhá léta a tento právní spor Bruselu s Washingtonem trvá už 13 let.

Dnešní verdikt WTO se týkal sporu o to, zda Spojené státy vyhověly nařízení WTO z roku 2012, aby ukončily subvence Boeingu v hodnotě miliard dolarů, včetně finanční pomoci ze strany vesmírné agentury NASA a státu Washington, kde Boeing vyrábí většinu svých letadel. Úřad obchodního zmocněnce USA dnes uvedl, že Washington se i přes vcelku příznivý výsledek verdiktu proti rozhodnutí odvolá.

Airbus i přes dnešní verdikt dál trvá na tom, že Spojené státy nevyhověly rozhodnutí WTO z roku 2012 v mnohem větší míře. Šéf Airbusu Tom Enders uvedl, že kvůli tomu a dalším případům nelegální podpory Boeingu jeho firma utrpěla škodu v rozsahu až 100 miliard dolarů.

Daňová podpora je předmětem dalšího sporu obou výrobců a mocností. Na konci loňského roku se Spojené státy odvolaly proti listopadovému rozhodnutí WTO, podle něhož Boeing získal nepovolenou státní pomoc, kterou mu na vývoj nového dopravního letadla 777X poskytl ve formě daňové úlevy stát Washington. EU si stěžovala na daňové úlevy v celkové hodnotě 8,7 miliardy dolarů, Boeing naproti tomu hovořil pouze o částce 50 milionů dolarů ročně. WTO zatím vliv této podpory na Airbus nevyčíslila.