Svijanskému pivovaru se loni mimořádně dařilo

Pivovar Svijany

Pivovar Svijany

Velmi úspěšný byl loňský rok pro Pivovar Svijany na Liberecku. Zisk společnosti byl ve srovnání s předcházejícím rokem vyšší o 56 procent. Rekordní byly i tržby pivovaru – svijanský pivovar utržil za své výrobky, zboží a služby skoro 708 milionů korun.

Předloňské hospodaření největšího pivovaru v Libereckém kraji přineslo čistý zisk přes 167 milionů při tržbách 641 milionů korun. Předseda představenstva Tomáš Kučera pro libereckou přílohu deníku Dnes upřesnil, že vyšší zisk oproti roku 2009 nepřinesl ani tak vyšší výstav piva, který pivovar vykázal, ale spíše mimořádné finanční operace jako například příděly z nerozděleného zisku minulých let.

Loňské počasí nebylo konzumaci piva příliš nakloněné, jaro bylo studené a v druhé půli prázdnin přišly povodně (počasí příliš nepřálo ani 21. Slavnostem svijanského piva, které každoročně navštěvuje více než dvacet tisíc lidí). Přesto pivovar dokázal uvařit a prodat rekordní množství piva – 437 tisíc hektolitrů, což představovalo meziročně nárůst výstavu o 13 procent. Přitom celková produkce českých pivovarů loni zaznamenala zhruba osmiprocentní propad. Pivovar ve Svijanech plánuje i na letošní rok další růst produkce, rád by překonal hranici 450 tisíc hektolitrů.

A chcete-li s pivovarem slavit:

Svijanský Pivovar, který většinu produkce prodá v České republice, patří do desítky největších pivovarů v zemi. Přitom v roce 1997 měl namále, když firmu převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina soukromých osob kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl.

Za 13 let se podařilo výstav pivovaru zvýšit více než dvanáctinásobně. Firma, která zaměstnává 80 lidí investovala stamiliony korun do rozvoje. Pivovar dnes vlastní skupina LIF, které patří také sesterský Pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor.