Svijany plánují zámecký minipivovar, sloužit má i zážitkové turistice

Svijanský zámek je třeba nejprve opravit a zpřístupnit
veřejnosti. Pak přijde na řadu možná i minipivovar.

Svijanský zámek je třeba nejprve opravit a zpřístupnit veřejnosti. Pak přijde na řadu možná i minipivovar. Zdroj: ctk

Boom minipivovarů byl v posledních letech doménou nových subjektů na trhu. Nyní vstup do této oblasti zvažuje i jeden z deseti největších průmyslových producentů, Pivovar Svijany.

„Sloužit by měl pro testování nových piv. Zároveň bychom jej rádi zpřístupnili veřejnosti – snem našeho sládka je nechat návštěvníky zámku vařit si své vlastní pivo,“ říká Petra Winklerová, mluvčí pivovaru, který loni uvařil 570 tisíc hektolitrů piva.

Minipivovar by byl součástí svijanského zámku, který firma nedávno koupila a začala jej rekonstruovat. Obnova památky bude stát firmu kolem sta milionů korun, pomohou i dotace z norských fondů. O ceně samotného minipivovaru je podle Winklerové zatím předčasné mluvit. Obecně zařízení pro minipivovary stojí minimálně několik milionů.

Minipivovar by vznikl ve druhé etapě opravy zámku. V první, právě probíhající fázi se Svijanští soustředí na rekonstrukci objektu samotného a jeho zpřístupnění veřejnosti.

Po dobu minimálně pěti let pak bude zámek sloužit jako kulturně-společenské centrum s rozsáhlou archeologickou výstavou, na jejímž konceptu se podílí mimo jiné i architekt, herec a průvodce „šumnými“ městy David Vávra. Do té doby také padne definitivní rozhodnutí, zda minipivovar vznikne.