Svijany z Gruzie? Pivovar plánuje výrobu v Tbilisi

Pivovar Svijany

Pivovar Svijany

Pivovar Svijany zvažuje výstavbu pivovaru v gruzínském Tbilisi. Firma tam chce vybudovat podnik o kapacitě několika set tisíc hektolitrů, který by měl v budoucnu zaměstnat několik desítek místních odborníků. Náklady projektu se předběžně odhadují až na 15 milionů eur (přes 400 milionů korun). Zatím je ale podle společnosti v projektu hodně neznámých, které mohou finální rozhodnutí ovlivnit.

Záměr svijanského pivovaru byl podle ministerstva průmyslu jedním z nejzajímavějších českých projektů představených ve středu na setkání českých firem s velvyslancem Gruzie v ČR. „Svijany jsou čerstvé, nepasterované pivo, které lze obtížně exportovat do vzdálených zemí, proto jsme zvolili variantu, že bychom tam postavili nový závod,“ sdělil šéf představenstva Pivovaru Svijany Tomáš Kučera.

Gruzie je podle něj kolébka vína a lidé jsou tam na kvalitu alkoholických nápojů velmi citliví. „Trh s pivem tam neustále roste, takže tam vidíme velkou příležitost,“ dodal. Projekt připravuje pivovar už zhruba rok. „Jasněji bychom měli mít začátkem příštího roku, kdy vyjede česká delegace do Gruzie a na oplátku by měl Českou republiku navštívit tamní premiér,“ dodala mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Financování z vlastní zdrojů

Pokud bude projekt realizován, mohl by být pivovar v Gruzii do provozu uveden zhruba rok a půl od získání potřebných povolení. Pivovar Svijany chce věc zpočátku financovat z vlastních zdrojů, později by chtěl zapojit některou z bank.

Svijany se loni zařadily na čtvrté místo mezi pivovary v zemi. Na trh dodaly 570 tisíc hektolitrů piva. Hospodaření společnosti skončilo loni ziskem bezmála 171 milionů korun při miliardových tržbách. Většinu piva přitom firma prodá na tuzemském trhu, tržby ze zahraničí loni tvořily sotva tři procenta tržeb pivovaru. Firma však otevřela vlastní pobočku na Slovensku a své exportní aktivity chce rozšiřovat na další trhy.

Záchrana přišla od sládka
Ještě v roce 1997 Pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel.