Švýcaři vedle MUS vyšetřují i privatizaci plzeňské Škody

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: E15

Švýcarští vyšetřovatelé, kteří se zabývají případem privatizace mosteckých dolů, vyšetřují také ovládnutí plzeňské Škody Holding. Informoval o tom internetový deník Insider. Podle něj to vyplývá z jednoho z dílčích rozsudků v kauze bývalých vlastníků Mostecké uhelné společnosti (MUS), kterou řeší soud ve švýcarské Bellinzoně. Švýcaři mají k dispozici informace, jak se uskutečnilo a jak bylo financováno převzetí Škody investiční skupinou Appian, uvedl Insider.

Deník Insider připomíná, že česká média o propojení obou případů už tři roky spekulují, rozsudek zveřejněný švýcarským soudem je ale prvním jasným důkazem, že se tak opravdu stalo. Rozsudek švýcarského Federálního trestního soudu z 10. dubna letošního roku, který má Insider k dispozici, je kódovaný. Strany, jichž se týká, jsou tu označeny pouze písmeny.

„Zpronevěřené prostředky (z MUS) byly následně předmětem rozsáhlé operace praní špinavých peněz, která probíhala do roku 2005 mimo jiné prostřednictvím různých prázdných skořápek patřících skupině J, a především sloužily k získání kontroly nad společností K.,“ píše se v dokumentu. Písmeno K podle deníku označuje společnost Škoda Holding, kterou v letech 2003 až 2004 kupovala od státu skupina Appian. Podle Švýcarů Appian zaplatil za českou strojírenskou jedničku penězi z MUS.

Jasněji by mohlo být o roli Martina Romana

Insider připomíná, že rozklíčování finančních toků souvisejících s privatizací Škody může objasnit roli tehdejšího šéfa Škody a poté generálního ředitele ČEZ Martina Romana, dnes šéfa dozorčí rady této státní energetické firmy. Švýcarské šetření může potvrdit či vyvrátit podezření, o němž píší některá česká média, že Roman měl z Appianu majetkový prospěch a byl na jeho vstupu do Škody zainteresován, což by znamenalo střet zájmů.

Deník Dnes už dříve uvedl, že podle Švýcarů část peněz vytažených z Appianu na nákupy státních akcií posloužila ke korupci politiků. Deník před dvěma lety zveřejnil doklady o tom, jak zhruba 150 milionů korun pocházejících z MUS skončilo na účtech lidí napojených na tehdy vládnoucí sociální demokraty. Část korupčních milionů skončila údajně na švýcarském kontu bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory, který o několik let později pomohl k zázračnému zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse.

Podle Insideru zatím není jisté, zda Švýcaři dovedou k soudním žalobám i další okolnosti případu MUS. Švýcarská kauza však může mít ještě jiný dopad, protože velmi podobným způsobem jako MUS ovládli soukromí byznysmeni koncem 90. let také ostravské doly OKD, píše server.