Temelín nebude několik dní vyrábět žádnou elektřinu

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: wikimedia.org

Jaderná elektrárna Temelín včera ve 21 hodin odpojila první výrobní blok od rozvodné sítě. Sdělil to mluvčí Marek Sviták. Důvodem je zahájení plánované odstávky pro výměnu paliva v reaktoru. Protože odstávka druhého bloku, jež začala 6. května, se prodloužila, nebude Temelín několik dnů vyrábět elektřinu žádnou. Provozovatel sítě byl o situaci informován s časovým předstihem a mohl se na ni připravit, vysvětlil mluvčí.

Samotná odstávka prvního bloku začne v sobotu a je plánována na 66 dní. Výrobu elektřiny by měl podle plánu tedy obnovit ve druhé polovině září. Reaktor druhého bloku bude spuštěn v pondělí a následovat budou několikadenní fyzikální testy na minimálním výkonu a vyvažování turbíny. Opětovné zahájení výroby elektřiny z druhého bloku je podle Svitáka plánováno na závěr příštího týdne.

„Během odstávky bude v prvním reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina z celkového počtu 163 souborů. Palivo je dodávkou ruské firmy TVEL, která loni zahájila plnění desetiletého kontraktu pro Temelín,“ uvedl mluvčí.

Z výrobního bloku budou do skladu použitého paliva vyvezeny tři kontejnery CASTOR naplněné použitým palivem. V každém bude uloženo 19 použitých souborů. Po této odstávce bude ve skladu umístěno pět kontejnerů.Důležitou investiční akcí bude podle Svitáka záměna lineárních krokových pohonů, jež zabezpečují pohyb a polohu regulačních klastrů s palivem.

Důvodem výměny je ukončení jejich projektové životnosti. Nově budou využity pohony s životností na 40 let. Stejná záměna se uskuteční příští rok také na druhém bloku. Polohou klastrů je určen výkon reaktoru. „Při povelu na pád z ochranného systému dochází k takzvanému rychlému odstavení reaktoru. Klastry padají volným pádem do aktivní zóny reaktoru a během několika vteřin dojde k zastavení štěpné reakce,“ vysvětlil mluvčí.

Součástí odstávkových prací jsou pravidelné kontroly. Kontrolovat se bude například turbína, hlavní cirkulační čerpadla nebo jeden ze čtyř parogenerátorů. Na odstávce se bude podílet více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

Náhrada je zajištěna

Na druhém bloku byly ukončeny všechny plánované práce odstávky. Připravenost zařízení v jaderné i nejaderné části byla ověřena tlakovou zkouškou. V pondělí bude spuštěn reaktor a následovat budou několikadenní fyzikální testy na minimálním výkonu a vyvažování turbíny. Opětovné zahájení výroby elektřiny z druhého bloku je plánováno na závěr týdne, shrnul mluvčí. Odstávka druhého bloku se zpozdila o měsíc kvůli problémům při uvolnění bloku ochranných trubek a následným dodatečným kontrolám.

„O souběhu odstávek jsme s předstihem informovali provozovatele sítě. Nejedná o náhlý neplánovaný výpadek velkého zdroje, byl dostatek času na zajištění náhrady,“ řekl mluvčí. Elektřinu je podle něj možno zajistit z náhradních zdrojů, využívají se například přečerpávací elektrárny, jako jsou Dlouhé Stráně, nebo je možno zajistit elektřinu nákupem v zahraničí.