Teplá zima hrála do karet firmám, například sněhu od SIADu

Využití suchého sněhu

Využití suchého sněhu Zdroj: SIAD

Teplá zima podpořila byznys společnosti SIAD Czech. Dcera italsko-americké skupiny SIAD-Praxair je známá především jako výrobce technických a medicinálních plynů. Letos ale více než jindy produkovala také sníh a led.

Jde o suchý led či sníh, tedy produkt využívaný v průmyslu – od potravinářství až po letectví. V zimní sezóně 2012/2013 SIAD vyrobil v průměru asi 3600 kilogramů suchého ledu a sněhu měsíčně. V letošní sezóně produkce stoupla o více než 35 procent až na 4900 kilogramů měsíčně.

„To znamená, že celkový objem „sněhu a ledu“ z našeho závodu v Rajhradicích u Brna, kde se tento sortiment vyrábí, převýší za zimní měsíce 19,5 tun. To je množství, které by stačilo k zasněžení plochy téměř tří fotbalových hřišť,“ uvedl generální ředitel společnosti SIAD Czech Ivo Lukas.

Na potraviny i letadla

Část zákazníků firmy spotřebovává suchý led na chlazení při montáži spojovaných dílců, například různých čepů či ložisek. Odběratelé používají suchý led i k tryskání - nejčastěji v chemickém a strojírenském průmyslu při čištění povrchů součástí i kompletních provozních zařízení.

S využitím zpevňujícího účinku tryskání peletami se počítá při ošetření povrchů takových součásti, jako jsou spalovací komory, turbínové lopatky nebo turbíny v leteckém průmyslu.

Tradiční využití má suchý led v potravinářství pro chlazení při zpracování vinných hroznů, při přípravě a míchání masových směsí a mletého masa, rovněž tak v pekárnách pro regulaci teploty těsta a při skladování a přepravě polotovarů, hotových jídel a potravin obecně.

Se suchým ledem se můžeme setkat také všude tam, kde se chladí nanuky či polárkové dorty v polystyrénové krabici nebo v termotašce.

Společnost SIAD Czech dokončila v roce 2013 již 20. rok působení v České republice. Firma dokázala znásobit produkci technických plynů i tržby. P

rodukce narostla od roku 1993 zhruba 60 krát na loňských přibližně 45,5 milionu krychlových metrů plynů. Tržby byly loni proti startu působení v ČR vyšší o více než 700 milionů korun a blíží se k tři čtvrtě miliardy korun.

 

Vstup do zdravotnictví

 

Sporten: Nejvíce lyží vyrobíme v létě