Teplo z tepláren na hnědé uhlí by mohlo zdražit až o 5 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Ceny tepla pro domácnosti z tepláren využívající hnědé uhlí by příští rok mohly vzrůst až o pět procent. Vyplývá to z výsledků průzkumu Teplárenského sdružení ČR (TS), který sdružení provádí u svých členů a ostatních výrobců tepla. U tepláren využívajících ostatní komodity by neměl být růst tak významný, některé teplárny nebudou zdražovat vůbec, jiné do tří procent.

„Při průměrné spotřebě tepla stoupnou roční náklady na teplo z uhelných tepláren v příštím roce o 300 až 500 korun,“ uvedl předseda výkonné rady sdružení a bývalý premiér Mirek Topolánek. Podle něj bude ale růst vykompenzován přeplatky, které lidé dostanou díky minulé velmi teplé zimě. „Průměrně by domácnosti díky teplému počasí mohly letos ušetřit tři až pět GJ tepla, což je podle ceny pro letošní rok někde mezi 1750 až 3000 korunami, které by klienti měli dostat zpět,“ dodal Topolánek.

Zástupci sdružení uvedli, že zdražení se bude týkat především hnědouhelných tepláren s dosud nejnižšími cenami. Důvodem prý je, že v ceně tepla vyrobeného z hnědého uhlí se kromě ceny paliva a úspor tepla u odběratelů začínají projevovat investice do snižování emisí.

U ostatních tepláren by růst cen neměl být tak velký. „Teplárny, které využívají zemní plyn, černé uhlí nebo biomasu nebudou zdražovat vůbec nebo jen mírně do tří procent,“ sdělil Topolánek.

Mluvčí TS Pavel Kaufmann řekl, že průměrná cena tepla z tepláren na uhlí byla na začátku tohoto roku asi 545 Kč/GJ, průměrná cena tepla z tepláren na ostatní zdroje (hlavně zemní plyn) pak činila asi 625 Kč/GJ.

Topolánek také upozornil na vliv DPH na cenu tepla. V současné době patří do patnáctiprocentní sazby. „Pokud by se sazba daně vrátila na úroveň roku 2010 (deset procent), průměrná domácnost by za teplo ušetřila zhruba 765 korun ročně,“ dodal Topolánek.

Průzkumu se účastnily dodavatelé zásobující téměř 1,2 milionu bytů ve 167 městech a obcích. Jde o 78 procent celkového počtu dálkově vytápěných bytů v Česku.